Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Maikuu tähistaevas 2013

Kristiina Verro | 07.05.2013

Valgete ööde saabumiseni on vaid loetud päevad! Pärast 16. maid (kuni 28. juulini) ei looju Päike madalamale kui 12 kraadi horisondist.

Lohutuseks võib öelda, et siiski on vaadeldavad heledamad tähed, planeedid ja satelliidid (mille vaatlemisest oli natuke juttu eelmise kuu artiklis).

15. mai tähistaevas, südaöö (24:00)

15. mai tähistaevas, südaöö (24:00). Pilt: Helle Jaaniste

Saturn on maikuus leitav Kaalude või (alates 14-ndast) Neitsi tähtkujust ning on vaadeldav kogu öö lõunakaares. Planeet kulmineerub vaid umbes 20 kraadi kõrgusel horisondist ja on heledusega 0.2 tähesuurust.
Ööl vastu 23-ndalt maid on Saturni ja Spiika vahel 95% faasiga Kuu!

Lõunataevas 22. mai (vastu 23. maid) südaööl"

Lõunataevas 22. mai (vastu 23. maid) südaööl”. Pilt:Stellaarium

Jupiter kaunistab õhtutaevast, enne kui kuu lõpus ehavalgusesse kaob. Jupiteri heledus on -1.8 tähesuurust ning planeet on leitav madalalt loodetaevast. Jupiter loojub kuu alguses pool üks öösel, kuu viimasel päeval juba tund peale Päikest, kell 23:12.

Jupiter 10. mail kell 22.30

Jupiter 10. mail kell 22.30. Pilt: Stellarium

Ehataevasse ilmuvad ka Veenus ja Merkuur, kuid nad on raskesti vaadeldavad.
Veenus loojub tund-poolteist peale Päikest ning on Sõnni tähtkujus heledusega -3.8 tähesuurust. Merkuur loojub kuu lõpus kaks tundi peale Päikest, kuid tema heledus on -0.5 tähesuurust. Ehavalguse tõttu jääme ilma võimsast vaatepildist: Merkuur läheneb Veenusele ning nad koos lähenevad Jupiterile kuni kolm planeeti asetsevad üksteisest vaid paari kraadi kaugusel (26.mail).

Kuigi eha- ja koiduvalgus piirab meie tähistaeva-vaatlusi, on Päike ise väga mitmekülgne vaatlusobjekt! Päikese vaatlemiseks on vaja siiski rohkemat, kui silmapaari. Vaadake Tähetorni ringi 2.aprilli videosalvestust hobiastronoom Martin Välliku loengust “Kuidas vaadelda ja pildistada Päikest?”. “Päikese vaatlemine, Päikese märkamine, Päikese tähelepanemine ja Päikese väga erinevate efektide uurimine ei nõua väga palju investeeringut, küll aga aega ja ka muidugi ka teadmisi.”
Maikuu jooksul pikeneb päev 17 tunni ja 47 minutini (31.mail). Päike tõuseb kuu viimasel päeval kell 04:18, kulmineerub kell 13:11 ja loojub 22:05. Päike kulmineetub siis 53 kaarekraadi kõrgusel ja öösel loojub vaid 10 kaarekraadi allapoole horisonti.

Kuu faasid:

Noorkuu: 10. mai
Esimene faas: 18. mai
Täiskuu: 25. mai (Vaadeldav madalal lõunakaares, kulminatsiooni kõrgus 12 kraadi)
Viimane veerand: 31. mai

Selgeid öid!

Märksõnad: