Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Leiti võimalik Päikese krooni soojendaja

Rain Kipper | 06.08.2011

Teadlased uurisid Päikese krooni kõrge temperatuuri põhjuseid ning seda, kuidas saavutab päikesetuul oma kiiruse. Lahendus peitub Alfvéni lainetes.

SDO tehtud pilt.

SDO tehtud pilt. Näha on spiikulid, milledest leiti otsitud Alfvéni lained. Pilt: NASA/SDO/AIA

Varasemalt sel aastal tehtud uuringus leiti üks mehanism, mis Päikese aktiivsuse ajal suurendab krooni temperatuuri, kuid praegune uuring on käsitleb vähemaktiivset Päikest.

Alfvéni lained on magnetvälja ja plasma võnkumised Päikese atmosfääris. Kui need lained liiguvad Päikese atmosfääris, siis nad kannavad endaga kaasa energiat, mis kroonis võiks hajuda ning sealset temperatuuri kasvatada. Energia kogus sõltub lainete amplituudist, perioodist ja kiirusest, mida täpsustati viimaste vaatlustega. Varasemate uuringutega (2007) võrreldes saadi tunduvalt suuremad lainete energiad, mis võivad olla vastutavad krooni temperatuuri eest.

Solar Dynamics Observatory (SDO) on kosmoses olev päikeseteleskoop, mille vaatlustel põhineb uurimus. Vaadeldi spiikuli juures olevat piirkonda. SDO ruumiline ja ajaline lahutus on piisavalt head, et saada lainetest otseseid pilte. Varasemad uuringud on piirdunud kaudsetel meetoditel, mis ei anna kaugeltki nii häid tulemusi.

Uurimise käigus leiti Alfvéni lainete energia kogus. Kui see kõik energia kroonile edasi anda, siis on see temperatuuri kasvatamiseks piisav. Praegu ei ole veel täpselt teada, kuidas ja kui palju lainete energiat antakse edasi. Sarnased uurimused aitavad mõista kuidas satelliitidele ohtlikud Päikese aktiivsuse ilmingud tekivad ja kuidas neid ennetada.

Märksõnad: