Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Päikesel ja planeetidel erinevad tekkematerjalid

Rain Kipper | 04.07.2011

NASA Genesis missiooni andmete põhjal leiti, et siseplaneedid (Merkuurist Marsini) ja Päike ei oma sama isotoopset koostist. Selle põhjal arvatakse, et nad on tekkinud pisut erineva päritoluga ainetest.

Proov satelliidist

Proov satelliidist. Hapniku ja lämmastiku näidised Genesis instrumendist. Pilt: LANL.


Genesis oli missioon, mille eesmärgiks oli koguda võimalikult palju päikesetuule osakesi ning siis need Maa peale toimetada. Maale toimetamine ebaõnnestus. Maandumise jaoks olnud langevari ei avanenud ning seetõttu satelliit, koos suure osa proovidega, purunes. Kuna osad proovid olid teatud instrumendi, mis oli valmistatud Los Alamoses, sees, siis need proovid jäid siiski piisavalt kvaliteetseks, et neid töödelda ja analüüsida.

Varem on keemilisi uuringuid tehtud meteoriitidele, mis on pärit Kuu või Marsi pinnasest ning Maale kukkunud. Uuritud on ka Galileo missiooni andmetest Jupiteri atmosfääri. Nende uuringute põhjal on leitud varieerumisi hapniku ja lämmastiku kogustes.

Lämmastikust enamus on N-14, kuid väga vähe leidub ka N-15 (ehk lämmastik, kus tuumas on 1 neutron rohkem). Genesise andmete põhjal leiti, et lämmastikkude osakaal on Päikesel ja Jupiteril samasugune, siseplaneetidel on aga N-15 umbes 40% rohkem. Genesise meeskond arvab, et lisa raskem lämmastik on pärit komeetidelt, mis Päikesesüsteemi varajases nooruses Maaga kokku põrkasid.

Analoogne olukord on ka hapnikuga. Enamus hapnikust on O-16, kuid väga vähe leidub ka O-17 ja O-18. Meteroriitide ja Maa isotoopsete mõõtmistega võrreldes, on Päikesetuule O-16 tase madalam (ehk siis Maa peal on O-17 ja O-18 rohkem).

Seega ainete isotoopsed koostised erinevad Päikesel ja planeetidel. Nende andmete põhjal arvatakse, et siseplaneedid ei moodustunud Päikese moodustanud ainest. Lõplik vastus, millal ja millest nad moodustasid, selgub edaspidiste uurimuste käigus.

Märksõnad: