Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Infrapunateleskoop WISE alustab kogu taeva kaardistamist

Taavi Tuvikene | 16.12.2009

Esmaspäeval, 14. detsembril startis Maa polaarorbiidile NASA infrapunateleskoop WISE, mis asub kaardistama kogu tähistaevast lähis- ja keskmises infrapunases lainealas. Eesmärkideks on leida Universumi kõige heledamad galaktikad, Päikesele lähimad tähed ja enamik asteroidide vöö objektidest, mis on suuremad kui 3 kilomeetrit. Üheks oluliseks eesmärgiks on ka koostada objektide kataloog James Webbi kosmoseteleskoobi jaoks.

WISE vaatleb taevast neljal lainepikkusel: 3.4, 4.6, 12 ja 22 mikromeetrit. Viimati kaardistati kogu taevas selles lainepikkuste vahemikus 26 aastat tagasi, kui töötas Infrared Astronomical Satellite ehk IRAS. Kui IRAS tegi vaatlusi kõigest 62 piksliga, siis WISE-l on neli megapikslist detektorit, seejuures on WISE’i detektorid sadu kordi IRAS-st tundlikumad.

Vaade Linnuteele. Vasakul on IRASi tulemus 1983. aastast, paremal on kujutatud WISE'i eeldatavat tulemust. Pilt: NASA/JPL-Caltech/IRAS/MSX

Vaade Linnuteele. Vasakul on IRASi tulemus 1983. aastast, paremal on kujutatud WISE'i eeldatavat tulemust. Pilt: NASA/JPL-Caltech/IRAS/MSX

Selleks, et näha nõrku objekte infrapunases valguses, peab WISE olema jahutatud 17 Kelvinini (-256 kraadi Celsiust). Jahutamiseks kasutatakse tahket vesinikku, millest jätkub umbes 10 kuuks. Selle ajaga jõutakse vaadelda kogu tähistaevas poolteist korda. Andmed tehakse avalikuks kahes osas: esialgsed tulemused avaldatakse 6 kuud ja lõplik taevaülevaade 17 kuud pärast missiooni lõppu, orienteeruvalt 2012. aasta esimestel kuudel.

Allikas: Wide-field Infrared Survey Explorer (NASA)

Märksõnad: ,