Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Vaatlusõhtud Tartu Tähetornis (12. ja 13. veebruar 2013)

12. veebruar 2013 kell 17:00–20:00
13. veebruar 2013 kell 17:00–20:00

Teisipäeval, 12. veebruaril ja kolmapäeval, 13. veebruaril kell 17–20 toimuvad Tartu Tähetorni eestvedamisel taas avalikud vaatlusõhtud, kus sel korral on lisaks Kuule ja Jupiterile võimalik oma silmaga pisut lähemalt tuttavaks saada ka Merkuuri ja Marsiga.

“Merkuur on Eestis harva nähtav planeet, mis tähendab, et sel aastal veebruari keskele jäävat vaatlusperioodi tasuks kindlasti temaga tutvumiseks kasutada. Lisaks saab Tähetornis seekordsetel vaatlustel teleskoobi abil uudistada ka Marssi,” tutvustab Tähetorni astronoom Alar Puss.

Planeetide kuninga Jupiteri kõrval on vaadeldavad ka tema kaasased Io, Ganymedes, Callisto ja Europa. Mõlema vaatlusõhtu jooksul võib näha ka rahvusvahelise kosmosejaama ISS ülelendu. Selle heledus küünib -1.1 tähesuuruseni, mis on võrreldav Siiriuse heledusega, kuid jääb siiski alla Jupiterile.

12. ja 13. veebruari vaatlusõhtud toimuvad vaid selge ilma korral ning algavad kell 17 Toomkiriku põhjatornis, kus saab vaadelda Kuud, Marssi ja Merkuuri. Kell 18 liigutakse edasi Tartu Tähetorni, kus vaatlusõhtu kestab kella 20ni ja õhtutaevas näitab ennast Jupiter koos oma kaaslastega. Vaatlusõhtud on  osalejatele tasuta.

Euroopa Sotsiaalfondi logo

Märksõnad: , ,