Geminiidid 2009

Vestlusring astronoomiast, vaatlemisest ja sellest, mis parasjagu taevas näha on

Geminiidid 2009

PostitusPostitas Tõnis » 13 Detsember 2009, 10:51

Meteoorihoiatus - EMHI poolt pakutav HIRLAM ennustus vihjab sellele, et pühapäeva öösel vastu esmaspäeva (13/14. detsembri ööl) võib Eestimaal taevas ka selge olla. Neile, kes ei ole numbrilisest ilmaennustuses kuulnud, on abiks selline viide: http://www.emhi.ee/?ide=19,394,416,854

Soovitan kõigil vähegi meteooridest huvitatuid selge taeva korral vähemalt pool tunnikest tähistaeva all veeta ning nautida ühtesid kõige ilusamaid meteoore, mida Maal näha saab. Loomulikult ootab astronoomia.ee teie pilte. Pildistamiseks on pakkuda pisut aegunud eestikeelseid näpunäiteid (KPM ehk Kuidas Pildistada Meteoore), siiski on põhitõed samaks jäänud. Google annab küsimuse 'meteor photography' peale kah ohtralt asjalikke vastuseid.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Geminiidid 2009

PostitusPostitas seenno » 13 Detsember 2009, 16:02

Geminiidide maksimum on tõesti nägemistvääriv asi. Eelmine aasta sai täiskuu kiuste Võrumaalt vaadatud. Ikka palju heledaid meteoore õnnestus ära näha suht lühikese ajaga ja Kuust heledas taevas. Jätsin tookord ka fotoka ööseks läbi akna pildistama. Panin statiivile ja läpakale järele ja lasin teha vist 30 s säriaegu järjest pidevalt läbi öö. Midagi erilist ei saand, aga üks hele geminiid siiski oli peale jäänud ühele kaadrile.
seenno
 
Postitusi: 4
Liitunud: 13 Detsember 2009, 15:58

Re: Geminiidid 2009

PostitusPostitas Taavi » 14 Detsember 2009, 12:28

Õnnestus geminiidid ära näha! Vaatlesin Tartus umbes kella 6.40 ja 7.00 vahel, täpseid minuteid ei registreerinud. Nägin umbes kümmekonda geminiidi, neist kaks olid väga heledad. Üks heledatest lendas üle lõunakaare ida suunas ja tundus rohekat värvi olevat. Taeva läbipaistvus jättis soovida: näha olid vaid heledamad tähed, Väikese Vankri tähtedest vaid Põhjanael ja kaks tagumist ratast. Sellest hoolimata tundus geminiide palju olevat ja radiant Kaksikutes oli tänu meteoorijälgedele tajutav.
Taavi
 
Postitusi: 68
Liitunud: 28 August 2006, 20:45
Asukoht: Tõravere

Re: Geminiidid 2009

PostitusPostitas Jux » 14 Detsember 2009, 14:57

Kas täna õhtu on ka germiine võimalik näha?
Jux
 
Postitusi: 22
Liitunud: 25 August 2009, 11:01

Re: Geminiidid 2009

PostitusPostitas Taavi » 14 Detsember 2009, 16:23

Jah, täna õhtul on ka geminiidid veel päris aktiivsed. Arvestama peab sellega, et radiant Kaksikute tähtkujus tõuseb õhtu jooksul kõrgemale, nii et mida hilisemal kellaajal vaadata, seda parem. Pärast kella kümmet õhtul peaks meteoore juba üksjagu olema, Kaksikud kulmineeruvad kella kahe ajal öösel.
Taavi
 
Postitusi: 68
Liitunud: 28 August 2006, 20:45
Asukoht: Tõravere

Re: Geminiidid 2009

PostitusPostitas seenno » 14 Detsember 2009, 17:34

Sai siis ka üle hulga aja korralikku meteoorisadu vaadeldud siin Türi äärelinnas.

Kell 4:45 sai äratus pandud ja aknast välja vaadates oli kohe selge, et õhtune paks pilvisus ja lumetuisk on kadunud ja tumedas taevas särasid tähed. Suht kohe õnnestus ka idataevas näha ühte geminiidi langemas. Egas midagi, paksult-paksult riidesse (õhtusest -2 kraadist oli saanud -12 kraadi) ja õue.

Kell 4:57 registreerisin aiast esimese geminiidi. Koht iseenesest oli vaatlemiseks hea, tuule ja valgustite eest varjus. Aga puuvõrasid oli häirivalt palju ja majakatus varjas ka vaatevälja. Niiet jalutasin üle tee, laternate alt läbi ja seejärel juba pimedamale põllule-heinamaale. Hea lage vaatluskoht, ehkki kauged prožektorid suht häirisid, aga sai leitud koht, kus heledamad neist olid eemal asuvate puude poolt varjatud.

Nii siis seisin seal, vaatlussuunas valisin esiteks edelasse Vähi tähtkuju kanti, see võimaldas seljaga lõikava kirdetuule poole seista. Taevas oli hästi läbipaistev, Plejaadid läänes ja Praesepe täheparv Vähis olid näha. Vaid kaugelt kirdest-põhjast ähvardas kauge pilveviirg, mille serv ilmselt Paide linna valguses selgelt näha oli.

Esimesed minutid pea kuklas pold suht midagi, paar meteoori vaid. Aga siis hakkas neid enam tulema, ilmselt ka silmad kohanesid pimedusega juba. Nagu ka varem geminiidide puhul tähele olen pannud, hakkas nüüdki silma üsna nõrkade meteooride rohkus. 3-4 tähesuuruse omad olid põhilised, mis tulid. Kuna vaatasin suht radiandi lähedale, siis õnnestus näha Kaksikutes ka mitut meteoori, mille liikumistee olid vaid kraad-paar pikk. Korra ilmusid kaks 3. suuruse meteoori ühel ajal teine teiselpool radianti, oli näha nende hargnemine radiandist eemale. Oli ka paar heledat aeglaselt langevat ja tõeliselt ilusat meteoori madalamal lõunas. Heleduselt Veega ja Marsi kanti. Kui 30 meteoori sai loetud, näitas kell 5:24, seega 27 minutiga 30 tk, kusjuures algul tegelesin oma 5 ja rohkem minutit põhiliselt vaatluskoha otsimisega.

Otsustasin edasi vaadata, et 60 meteoori täis saada. Kella 5:30 paiku kerkis kirdest pilveserv juba seniiti. Aga samas oli näha, et tegu on hajuva hõreda kõrgrünkpilvede vööndiga, tihedamatest kohtades paistis Veega madalal kirdes läbi 2-3 tähesuuruse tähe heledusega. Niiet siis kui pilvede piir juba Kaksikute ülaossa jõudis, pöörasin 180 kraadi ja hakkas selginevat põhjataevast vaatlema. Nähtavaid pilvi pold kordagi enam kui 20-25% vaateväljast, ja sedagi vaid 5 minuti jooksul umbes. Siiski kahtlustan, et mingi kergem vine oli, sest umbes 10 minuti jooksul kindlasti puudusid nõrgad meteoorid, nägin vaid üksikuid heledamaid. 5:45 paiku pilvejäänused hajusid täielikult, taas oli pilvitu ja väga läbipaistev öötaevas. Meteoore oli kohe rohkem. 60 sain täis kell 5:56 ehk 59 minutit pärast vaatluse algust. 30 meteoori nägemiseks kulus seekord aga 32 minutit (5:24-5:56), samas kui esimesed 30 nägin ära 27 minutiga (4:57-5:24), see oli ilmselt pilvede segav mõju vaatluse teises pooles. Otsutasin tunni täis vaadelda ja nägin vaatluse viimase minuti jooksul kell 5:57 veel 3 ilusat geminiidi põhjataevas. Niiet 63 meteoori tunniga, lisaks veel paar-kolm maja juurde tagasi jalutades. Igati korralik saak.

Peab muidugi mainima, et mõned vaadeldud meteoorid ka kindlasti polnud geminiidid, kuskilt Hüdra suunast ma arvan, tuli vähemalt 3-4 nõrka väga kiiret meteoori ja võib-olla oli paar-kolm sporaadilist ka. Aga nii põhjalikku vaatlus ei teind, et neid eraldama hakata. Põhieesmärk oli lihtsalt vaadet nautida.
seenno
 
Postitusi: 4
Liitunud: 13 Detsember 2009, 15:58


Mine Tähistaevas ja Universum

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist

cron