Astronoomi amet

Muud astronoomiaga seotud teemad. Oodatud on arvamused ja ettepanekud astronoomia.ee veebilehe kohta.

Astronoomi amet

PostitusPostitas Betelgeuse » 09 Detsember 2009, 21:58

Tere!
Mul on plaan pärast keskkooli astronoomiat õppima minna, kuna see on mind alati huvitanud ning matemaatika ja füüsika on mul üsnagi tugevad.
Kuid sooviksin teada, millised on astronoomi tuleviku väljavaated Eestis. Kui pingeline on töö? Millised võivad olla palganumbrid? Kui paljud lähevad edasi välismaale ja muu selle tööga seonduv?
Aitäh !
Betelgeuse
 
Postitusi: 11
Liitunud: 01 Juuli 2009, 15:52

Re: Astronoomi amet

PostitusPostitas Elmo » 10 Detsember 2009, 14:25

Tere,
püüan vastata mõnele su küsimusele:

Millised on astronoomi tuleviku väljavaated Eestis? Kui pingeline on töö?

Tuleviku väljavaated on positiivsed. Observatoorium saab lähiaastatel omale uue juurdeehituse, mis parandab üldist töökeskkonda ning loob paremad töötingimused.
Igapäevane töö ei ole sugugi pingeline ning töögraafik on vajadusel küllaltki painduv.

Kui paljud lähevad edasi välismaale ja muu selle tööga seonduv?

Välismaale õppima on läinud mitmed noored astrofüüsikud Eestist...mõned neist on ka juba tagasi Eestisse (Tartu Observatooriumisse) tööle tulnud. Välismaale doktorantuuri või järeldoktoriks minemine on üldiselt igati mõistlik tegevus.
Teadlase tööga on võimalik küllaltki palju reisida ning erinevatel konverentsidel ning observatooriumides käia.

Millised võivad olla palganumbrid?

Palganumbrid saaksid alati paremad olla (loodetavasti tulevikus nad ongi)... aga üldiselt on palganumbrid võrreldavad teiste teadlaste palkadega Eestis.

Kui on rohkem küsimusi või soovid midagi täpsemalt teada, siis küsi julgesti,
Elmo
Elmo
 
Postitusi: 26
Liitunud: 24 Märts 2009, 23:09
Asukoht: Tartu Observatoorium

Re: Astronoomi amet

PostitusPostitas Taavi » 14 Detsember 2009, 11:33

Tore kuulda, et leidub huvilisi, kes soovivad astronoomiat õppida. Ameti kohta on Elmo juba olulise kirja pannud, aga lisaksin veel mõned mõtted.

Teaduri ametini jõudmiseks kulub päris palju aega, läbida tuleb nii bakalaureuse-, magistri- kui doktoriõpe, kokku nominaalselt 9 aastat, aga tegelikkuses enamasti veidi rohkem. See-eest saab astronoomiaga hakata tegelema ülikooli esimesest kursusest alates (jutt on Tartu Ülikoolist): saab osaleda astronoomia seminaris, kuulata valikkursusi, hakata mõne astronoomi juhendamisel uurimistööd tegema. Doktoritöö ongi juba tõsine teadustöö tegemine ja selleks ajaks võetakse Observatooriumi palgale.

Võib juhtuda, et 9 või enama aasta jooksul, mis õpingute peale kulub, tekib uusi huvisid, mis viivad astronoomiast eemale. Pole sellestki hullu: füüsika eriala annab hea reaalteadusliku hariduse, millest on kasu paljudel teistel aladel. Füüsika ja astronoomiaga tegeletud aeg ei ole kindlasti mahavisatud aeg.

Kui jõuad teaduri ametini, siis võid arvestada üsna rahuliku eluga. Loomulikult tuleb ette olukordi, kus tuleb tähtajaks töö valmis saada, kuid igapäevatöö on küllaltki rahuliku iseloomuga. Vastavalt oma huvidele saab valida kas vaatlusliku kallakuga töö või teoreetilise suuna. Palk on laias laastus Eesti keskmine kuni poolteist keskmist, nii et astronoomi ametis just rikkaks ei saa. See-eest on ametikoht stabiilne ja lisaks avaneb võimalusi tööalaseks reisimiseks (konverentsid, visiidid teistesse teadusastustesse, vaatlusmissioonid). Eneseteostuseks on veel võimalusi, näiteks saab tegeleda astronoomia populariseerimisega: ettekannetega esineda, kirjutada, vaatlusõhtuid korraldada.

Kokkuvõttes julgustan kindlasti füüsika ja kitsamalt astronoomia eriala valima ning ülikoolis olles endast Observatooriumi inimestele märku andma.
Taavi
 
Postitusi: 68
Liitunud: 28 August 2006, 20:45
Asukoht: Tõravere

Re: Astronoomi amet

PostitusPostitas Betelgeuse » 17 Detsember 2009, 18:18

Tänud sisukate vastuste eest!
Kui kõik plaanipäraselt läheb, siis annan endast kindlasti observatooriumi inimestele märku:)
Betelgeuse
 
Postitusi: 11
Liitunud: 01 Juuli 2009, 15:52

Re: Astronoomi amet

PostitusPostitas MakiMee » 20 Veebruar 2010, 19:04

Mul on samasugused plaanid tuleviku jaoks, aga ainuke probleem on, et ma olen ise kutsekoolis, mis ei ole just väga kõrge tasemega ja väga paljud asjad pean endale ise selgeks tegema, et riigieksameid edukalt sooritada. Muidugi saan ma ka õpetajatelt palju abi aga kuna kool asub väiksemas kohas ja enamus õpetajaid elab palju kaugemal ei ole neil alati aega. Loodan, et mul lähevad eksamid hästi:) Hakkan varsti kolmandat kursust lõpetama niiet eksamid on see aasta, aga kool kestab ka veel järgmine aasta pool aastat.
Bresser Messier N-130
Galileoskoop
MakiMee
 
Postitusi: 19
Liitunud: 16 Veebruar 2010, 22:05
Asukoht: Tallinn/Tihemetsa


Mine Varia

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist

cron