Orioniidid - nähtud

Vestlusring astronoomiast, vaatlemisest ja sellest, mis parasjagu taevas näha on

Orioniidid - nähtud

PostitusPostitas Tõnis » 21 Oktoober 2009, 07:59

Otsustasin millalgi öösel end üles ajada ja vaadata, kas ilm on ilus - oligi. Kagu ja lõunasuuna vahel paistis hele Siirius, Orion oli veidi rohkem lõunas ning kõrgemal taevas. Minu vaateväli ulatus idakaares Lõvini ning ülal Kaksikuteni. Vaatevälja keskel säras Prooküon, Väikese Peni heledaim täht. Umbes 10 minuti jooksul õnnestus sellise pisikese lapi peal näha kahte Orioniidi.

Mõlemad nähtud meteoorid olid küllalt heledad, arvatavasti oleks tähelepanelik vaatleja näinud neid ka Tartu kesklinnas. Neist maha jäänud jäljed samas hästi lühikesed (st. et meteoorid olid radiandi lähedal) ning meteooride liikumine päris käbe. Mõlemad meteoorid olid näha Prooküoni läheduses, üks liikus umbes kella 9 suunas, teine umbes kella 7 suunas. Nende põhjal võiks pakkuda radianti Orioni ülemises ja idapoolses piirkonnas. Samas võis esimene neist olla ka Orioniid ja teine Epsilon Geminiid. Tolle väga nõrga voolu aktiivsus langeb samasse ajavahemikku, ka meteooride kiirused on peaaegu võrdsed. Tegelikult peaks Orioniidide radiant asuma Orioni vöö kõrgusel.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Orioniidid - nähtud

PostitusPostitas helle » 21 Oktoober 2009, 10:06

Samad sõnad - ära nägin :)
Et EMHI andis eile õhtul võimaluse - taevas on hommikul selge - vaevusin kl 6 aknast välja vaatama ja kontrollima.
Orion säraski akna taga. Otsisin tagaaias koha, kus tänavalaternad silmi ei pimestanud ning passisin seal umbes 20 minutit. Vaateväli oli üsna ahtake, maja ja õunapuu segasid, vaatesuund oli Põhjanaela peale. Nägin kokku 5 orioniidi, lisaks veel 2 teineteisele vastu lendavat sporaadilist meteoori. Orioniidid olid üsna heledad, kiired, lühikese jäljega.
Kui paar järgmist ööd selged on - vaadakem veel!
helle
 
Postitusi: 15
Liitunud: 28 August 2006, 20:45

Re: Orioniidid - nähtud

PostitusPostitas Tõnis » 21 Oktoober 2009, 20:38

Täna sain teada, et orioniidide radiant on tõepoolest Orioni tähtkuju ülaosas - Betelgeusest ca 10 kraadi kõrgemal, pisut Kaksikute poole. Seega olid mõlemad minu nähtud meteoorid suure tõenäosusega orioniidid.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Orioniidid - nähtud

PostitusPostitas footon » 22 Oktoober 2009, 13:35

footon
 
Postitusi: 64
Liitunud: 01 September 2006, 23:55
Asukoht: Raplamaa, Kaiu


Mine Tähistaevas ja Universum

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist

cron