palun abi teleskoobi ostul

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas angela » 03 August 2009, 22:19

tere. soovin abikaasale sünnipäevaks teleskoopi kinkida. ta on seda ise juba omale nii pikka aega tahtnud soetada, aga raha on kogu aeg kas perele või majaehitusse kulunud. nüüd on tal augusti lõpus sünnipäev ja ma tahaks teda üllatada. raha olen kogunud 15000 krooni, tean, et teleskoopide maailmas on see väga väike raha. aga kas keegi asjatundja võiks mulle palun nõu anda, mis oleks selle raha eest tõesti parim ost ja kust seda osta saab. pean tunnistama, et interneti teel ostmisega pole ma väga kursis. ja teleskoopide vallas olen veel suurem võhik, aga nii tahaks sellise kauaoodatud kingitusega üllatada. olen abi eest väga tänulik.
angela
 
Postitusi: 1
Liitunud: 03 August 2009, 21:29

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas allan » 05 August 2009, 14:55

Hei. Raske on soovitusi jagada, kui ei tea inimese eelistusi. Kui ruumikitsikust ei ole ja maja ümber on aed kus vaatlusi pidada, siis mina alustaks visuaalsetest vaatlustest ja valiksin kõige suurema apertuuriga Dobsoni, mis selle raha eest saab. Eestis pakub teleskoop.com internetipood (vt http://www.teleskoop.com) Meade Lightbridge Deluxe dobsoneid. 10“ mahub ilusasti teie eelarve raamidesse. Kuna ühest 26mm lainurk okulaarist päris kindlasti ei piisa, siis oleks mõistlik ülejäänud raha eest kohe juurde osta mõned okulaarid ning lisaks valguse varjuki. Pakuks seesugust komplekti:-
10“ Meade LightBridge Deluxe dobson – 11266 kr
Light Shroud for 10“ LightBridge – 939 kr (kui õmblemisoskus olemas võib selle asja ka ise valmis teha)
TAL 1,25“ 17mm Super-plossl okulaar – 550 kr
TAL 1,25“ 10mm Super-plossl okulaar – 550 kr
TAL 1,25“ 7,5mm Super-plossl okulaar – 550 kr
TAL 1,25“ 2X Barlow Lens – 320 kr
Adapter 1,25“ okulaaridele peaks sellel teleskoobil kaasas olema. 2“ okulaare ei pakkunud teadlikult, sest need on hirmkallid ning TAL okulaarid seepärast et on kvaliteedilt paremad kui Meade 4000-sarja (odavama otsa) omad. Koos transpordiga kujunekski hinnaks ca 15tuh krooni.

Teine alternatiiv, mida kaaluks, on mõne tuntud tootja (William Optics, Synta Skywatcher, Vixen, Meade…) 80-90 mm APO refraktor koos monteeringu ja statiiviga. Oma astronoomilise võimekuse poolest jääb see esimesele variandile alla, kuid on kasutatav ka näiteks linnuvaatlusel vms.

Jõudu valikute tegemisel,
Allan
allan
 
Postitusi: 7
Liitunud: 14 Mai 2008, 09:02

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas lemmu » 05 August 2009, 16:30

Soojalt soovitan mehele ennem kinkida mahukas raamat ""Backyard Astronomer's Guide", kui inglise keelega saab hakkama. Seal on põhjalik tutvustus teleskoopidest ja mitte ainult.
Aga kui raamatuta hakkama saada, siis kindlasti motoriseeritud monteeringuga, soovitavalt go-to süsteemiga. Rohkem jääb aega vaatluseks, vähem avakosmoses "ekslemiseks"
Soovitan Meade ja Celestroni kodukaid külastada. need 2 on teerajajad ja kvaliteediga reeglina mööda ei pane. Isiklikult mulle meeldib hetkel Celestroni CGEM 800.
Aga see selleks....
lemmu
 
Postitusi: 54
Liitunud: 08 Veebruar 2009, 22:26

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas allan » 06 August 2009, 08:51

Motoriseeritud monteering on jah plussiks, aga pea suvalise 8" ekvatoriaalmonteeringul katadioptriku (Meade, Celestron/Synta, TAL vms) ostmiseks tuleks mainitud eelarvet vähemalt kahekordistada.
Väikse dobsoniga on hõlbus toimetada, vaadelda saab pingi peal istudes. Lisatud punatäpp otsik on ka päris hea (positsioneerimistäpsus ca 0,1 kraadi). Maitseasi, aga "goto" on rohkem laiskadele kes ei viitsi objektide otsimist selgeks õppida või proffidele kel pole aega ega põhjust sellega tegeleda.
allan
 
Postitusi: 7
Liitunud: 14 Mai 2008, 09:02

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas meelist » 06 August 2009, 21:07

Eks ta ole üks raske teema ;) Aga omast kogemusest tean, et pole väga tähtis et see teleskoop oleks tipp tase. Nimelt ka minule kinkis just abikaasa esimese teleskoobi. See kink on viimase peal ja paneb ilmselt alguse pika ajalisele hobile (ja võib juhtuda et ka kulukale hobile.)
Üks korralik komplekt koosneb teleskoobi torust ja järgimismonteeringust. Goto montering (teleskoop suunab end ise, ütle ainult mida soovid vaadelda) on kindlasti vahva (ise pole kunagi seda näinud), kuid ise objekti üles otsimine võib olla isegi veel huvitavam.
Sa ei pea ostma kohe lisa okulaare või mida iganes, sa ei pea ostma isegi järgimis monteeringut. Sa võid lahendada selle ka nii, et jagad raha kaheks osaks, ühe osa eest ostad teleskoobi ja teise lisad kingitusele, et abikaasa ise ostaks lisad. Kui see on tema kutsumus, küll ta leiab mida ja kust osta.
meelist
 
Postitusi: 79
Liitunud: 06 Detsember 2006, 12:29

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas Tr2sa » 13 August 2009, 06:41

Tasub silmas pidada, et hea teleskoop on see mida kasutatakse. Teemas juba eelnevalt viidatud dobsonid on küll adekvaatsed oma valgusjõu osas aga kole suured ja kolakad - teleskoobi välja tassimine on juba omaette üritus.

Lisaks peab mainima, et kui dobsonid on üldiselt võttes on selgelt algajatele suunatud ja odavama otsa kraam, siis apokromaatilised ja semiapokromaatilised läätsteleskoobid avaldavad oma kvaliteedi osas muljet ka kogenud kasutajale.

Soovitaks pigem alustada kas 80mm - 100mm semiapokromaatilisest läätsteleskoobist. Ja seda esialgu ilma igasuguse monteeringuta. Monteeringuks sobib tugev fotostatiiv mida annab vajadusel koheselt Eestist muretseda. Sama ka okulaaride jms lisavarustusega - ka neid võib igal ajal juurde osta.

80mm:
http://www.stellarvue.com/svnhng.html

88 mm:
http://www.williamoptics.com/wo_shop/ca ... cts_id=435

100mm:
http://www.stellarvue.com/sv102ed.html

Tasub ka lugeda
viewtopic.php?f=2&t=161
Antud teemast paistab, et ka kogemustega ning laiade valikuvõimalustega teleskoobikasutajad kipuvad erinevatel põhjustel valima eelmainitud semiapokromaate.
Tr2sa
 
Postitusi: 40
Liitunud: 12 August 2009, 01:13

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas allan » 13 August 2009, 14:37

Nende Dobsonite kohta liigub ikka parasjagu müüte küll. Küll on probleemiks tasase maalapi puudumine, suur mass vms. Dobsonid on üle maailma väga populaarsed, ei tea küll miks Eestis neid ei osata hinnata. Pigem kaldun arvama, et neid liigub siinkandis väga vähe ja tegemist on lihtsalt isiklike kogemuste puudumisega.

Allan
PS. Dobson on kõige väiksema massiga (ja soodsama hinnaga) teleskoobi lahendus oma apertuuri kohta.
allan
 
Postitusi: 7
Liitunud: 14 Mai 2008, 09:02

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas Tr2sa » 13 August 2009, 18:26

Julgeks siiski väita, et näiteks mainitud Meade LightBridge 10" dobson oma 36kg-se kaaluga võrreldes 3.5kg kaaluva ning väiksemasse kotti mahtuva 80-100mm semiapokromaadiga kvalifitseerub kasutuselt ebamugavaks (dobsoni lennureisile kaasavõtmisest ei taha mõeldagi)...

Lisaks on dobsonit pea võimatu hilisemalt astrofotograafiaks kasutada (iga huviline ilmselt varem või hiljem selleni jõuab) aga väikesele refraktorile motoriseeritud GoTo monteeringu (ka suhteliselt odav vähese vajatava koormustaluvuse tõttu) lisamine on vägagi lihtne. Dobsoni eelis suure valgusämbrina kaotab enamuse oma võlust peale paari esimest fotot semiapoga. Toetasin ka ise veel hiljuti tuliselt push to dobsonite kui algajale sobivaima teleskoobi valikut kuid odavate semiapokromaatide ilmumine koos odavate peegeldigikaameratega on mind pannud oma arvamust muutma.

Kui siiski dobsoni kasuks otsustada, oleks vast PushTo tõttu Orioni SkyQuest Intelliscope eelistatav Meade LightBridgele:
http://www.telescope.com/control/produc ... t_id=27184
http://www.telescope.com/control/produc ... t_id=27189
Tr2sa
 
Postitusi: 40
Liitunud: 12 August 2009, 01:13

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas meelist » 16 August 2009, 11:57

Oman ise dob 8" ja minu kogemused on:
1) + Suur aperatuur annab hea valgusjõu, mis on eelis oma silmaga vaatlemiseks
2) + Dobsoni moteering on stabiilne.
3) - Dobson on ebamugav kui tema ülespanemiseks peab teda transportima tassima. See ei ole probleem eramaja/aia puhul.
4) Dobsoni võib asetada järgimis platvormile. Seda on võimalik osta (ja ka ise valmistada). Silmaga vaatluseks vajalik platvomi valmistamise/suunamise täpsus on täiesti saavutatav.
5) Kui on soov pildistada, siis on vajalik muidugi platvomi hea kvaliteet ja suunamise täpsus (nagu ka kõigil teistel järgimissüsteemidel).

Siinjuures pilt oma tehtud platvormist.
DobPlatel.jpg
DobPlatel.jpg (44.2 KB) Vaadatud 35179 korda
meelist
 
Postitusi: 79
Liitunud: 06 Detsember 2006, 12:29

Re: palun abi teleskoobi ostul

PostitusPostitas aivar1 » 26 August 2010, 15:40

teretere,
igati väärt ettevõtmine. soovitajaid ja soovitusi on tavaliselt väga palju. igalühel midagi oma kogemusest. enda esimene toru oli koolipõlves oma rublade eest ostetud Alkor, vene värk, 9 mm peegliga newton. aga see selleks. tänaseks on maailm muutunud. kõik võimalik on otsapidi arvutiga ühendatud. dobsonid on tõesti oma võimekuselt valgust koguda head, seda just suhtes rahasse. kuid, tänase maailma defitsiit on aeg. objekte ise otsida on kindlasti mõnesmõttes hariv ja huvitav, kuid see võib hakata närve sööma. kindlasti on selge õhtu siis kui järgmine päev on vara tööle minek, ööläbi ei saa rahulikult passida, siis enne peab koera toitma, lapsed magama jnejne. ja ongi juba pool õhtut läinud, siis hakkad vaatlema, midagi on puudu, lähed tuppa asjade järgi, siis komistad mingi asja otsa ja ajad teised ülesse, lähed uuesti välja, vahepeal on objekt kuhugi kadunud, uuesti otsima, ei leia sest oled kergelt närvis, ja kui ei leia lähed veel rohkem endast välja:)......ühesõnaga, mida rohkeb su tehnika ise toimetab seda parem. olen ise selle kõik üle elanud.
antud juhul ja selle eelarvega võiks olla kombinatsioon goto monteering Meade LXD75 + mingi korralikum, lühem refraktori toru, läbimõõduga ehk umbes 150 mm. see peaks 15 th sisse jääma. monteering oli vist mingi 10 th. ja 5 th. saab juba päris mitmeid normaalseid Skywatcheri refraktoreid näiteks. mul on see kombinatsioon olnud ja polnd viga, toru kaal on paras sellele monteeringule.
ehk siis mina pooldan kindlasti GOTO monteeringut.
teleskoobiks soovitan mitte newton tüüpi. kui okulaar on küljel siis tihti keerab monteering ( ekvatoriaalne) selle võimatutesse asenditesse mis eeldab korralikku paindumist ja tugevat füüsist:), ja seda eriti kui vaatluse koht kuskil rõdul kus vähe ruumi ümber niikuinii. et siis toru võiks olla võimalikult lühike ja okulaar toru tagumises otsas:). Cassegrain oleks hea aga hind on ka hea, refraktori torusid saab oluliselt madalamast hinnast alates ja vaatevälja saab ka laiema . võid kontakteeruda http://www.teleskoop.eu, Martin oskab sealt ka midagi välja mõelda. edu
aivar1
 
Postitusi: 39
Liitunud: 29 Jaanuar 2010, 10:44


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 19 külalist

cron