fotokaamera suunaga taeva poole

Pilte tähistaevast, Kuust, Päikesest, planeetidest, süvataeva objektidest. Nõuanded pildistamiseks.

fotokaamera suunaga taeva poole

PostitusPostitas Andrus » 12 November 2006, 03:46

Pikal ja pimedal talveõhtul pole fotohuvilisel just palju objekte, mille poole oma kaamera suunata.
Seepärast tuli paar päeva tagasi mõte, et vaataks, mida suudab üks digikaamera, kui talle ette panna veidi pikem teleobjektiiv.
Suuremat polnud võtta kui 400mm toru ja 2x telekonverter sinna juurde. Panin kaamera esimesele ettejuhtuvale statiivile ja suunasin kuu poole. Rõõm oli koju tulles suur, kui enda meelest päris mõistlikku pilti kuust ja tema pinnavormidest nägin. Nüüd hakkas asi mind huvitama.
Lappasin erinevates internetiallikates ringi, et näha, mida teised pildistavad. Paraku juhtusin suuremas osas nendele piltidele, mis läbi teleskoobi tehtud.
Seepärast küsin, et mis on need objektid, mida 800mm objektiiviga taevalaotuses otsida, vaadata ja pildistada tasuks. (Teleskoopi osta pole mul siiski plaanis.)
Ja tore oleks, kui leiaks mõne tegija, kes seda valdkonda tunneb, ise tegeleb ja vahel veidi õpetajaks viitsiks olla.

Eelpool mainitud pilt kuust on aadressil http://andy.ee/kuu/kuux600.jpg
kuux600_1.jpg
undefined




Andrus
andy@andy.ee
Andrus
 
Postitusi: 1
Liitunud: 12 November 2006, 03:14

Re: fotokaamera suunaga taeva poole

PostitusPostitas Tõnis » 15 November 2006, 22:09

Ega teisi palju saagi. Võid proovida Veenust tabada (vaata meie "kalendri" osast, millal ja kui suurena Veenus nähtav on), kitsa sirbina võiks seda täitsa jäädvustada. Sel juhul on Veenuse läbimõõt umbes 30 korda väiksem kui Kuul.

Täitsa proovimist väärt on ka Kuust filmi tegemine - proovi võimalikult paljudel järjestikustel päevadel Kuud pildistada ning pärast need pildid üheks videofailiks või animeeritud pildiks kokku panna.

Samamoodi võiks päris huvitav olla pildistada mingi planeedi liikumist tähistaeva suhtes pikema aja jooksul. Võiks piisata täitsa ka ühest klõpsust nädala või selge õhtu kohta.

Kui viitsimist on rohkem, võib proovida mõõta ka mõne tähe heleduse muutumist. Päris heaks kandidaadiks on üks tuntumaid varjutusmuutlikke tähti - Algol. Algoli heleduse miinimumid on toodud nii "Tähetorni Kalendris" kui ka aadressil http://skytonight.com/, täpsemalt http://skytonight.com/observing/objects ... 04096.html.

Kuidas digifotokaga tähtede heledusi mõõta, on päris hästi kirjeldatud aadressil http://astrosurf.com/buil/exoplanet/phot.htm, kahjuks küll prantsuse keeles. Kuid piltide ja Babelfishi abil saab enamvähem sotti, kuidas seda teha. Loomulikult võib ka minult küsida, epostitsi tonis(ät)obs(punkt)ee. Plaanin ise midagi sellist lähiajal ette võtta.

Unustasin meie energiaallika - Päikese. Kui fotoobjektiivi ees on spetsiaalne filterkile (saab osta http://www.teleskoop.com/), saab Päikesest enamvähem samasuuri pilte kui Kuust. Kui Päikesel on näha suuremaid plekke või plekkide gruppe, pole sugugi võimatu neid pildile saada. Jällegi oleks väga huvitav selliste piltide animeerimine.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: fotokaamera suunaga taeva poole

PostitusPostitas Rait » 12 August 2007, 12:12

Seda artiklit lugedes meenus kohe üks teine sarnase tehnikaga tehud pilt aadressilt http://www.looduspilt.ee/index.php?page=pilt&id=591. Kus on kasuatud 600x2x1,4=1680mm. Olgu mainitud, et ma pole sellel teemal vist õige inimene sõna võtma, sest ma ka alles alustav huviline. Viitasin ainult analoogsele pildile:)
Edu!

Autor ütleb:Kui jala vantsima hakata , siis pidi kohale jõudmiseks 70 aastat kuluma. Canon 10D, Canon 600mm IS + 2x + 1,4x, 1/400, f8, peegli eellukustust, statiiv, täiskaader.
Rait
 
Postitusi: 14
Liitunud: 10 September 2006, 15:29


Mine Astrofotograafia

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist

cron