valgusreostusest

Astronoomiaga seotud üritused meil ja mujal, astronoomia ajakirjanduses ja veebis

valgusreostusest

PostitusPostitas KuuKulgur » 25 Oktoober 2006, 10:20

Tere,

Eesti Päevaleht on ette võtnud väärt algatuse, millega taevavaatlushuvilised hoogsalt kaasa võiksid lüüa. Teemaks siis valgusreostus ja tähistaeva muinsuskaitse alla võtmine.

http://www.epl.ee/?artikkel=359859 

Et teema soiku ei jääks, tegi autor Rein Sikk üleskutse, et inimesed sellistest raiskamistest märku annaksid:

http://www.epl.ee/artikkel/360114 
KuuKulgur
 
Postitusi: 75
Liitunud: 18 August 2006, 16:33

Re: valgusreostusest

PostitusPostitas Robert Matjus » 25 Oktoober 2006, 14:57

Tõesti väga väärt teema ning üleskutse ja Sikk kirjutab samuti äärmiselt meeldivalt, tekst on hästi mõistetav ning konkreetne.

Esimesel momendil tundub see ettevõtmine aga kuidagi utoopilis-revolutsioonilisena ning isegi satiirilisena, arvestades seda, mil viisil on püütud tekitada haldusseadusi nii kosmose enda kui ka seal "elutsevate" taevakehade suhtes. Tegelikult on see aga tõsine küsimus ja seotud äärmiselt tihedalt kasvõi majandusliku sfääri laienemisega.

Konkreetse loo puhul on aga probleemid suhteliselt vastanduvad. Valgustatud piirkondade tekitamine ning olemasolevate laiendamine on riikliku infrastruktuuri üks tähtsamaid eraldiseisvaid punkte. Inimestele on tegelikult oluline teada, et kui räägitakse ohututest piirkondadest, siis tsivilisatsiooni olemasolu ning turvatunde sümboliks ongi valgustatud tänavad, teed jne. Kuid ausalt öeldes on sellega kohati üle piiri mindud ning kohati on see sootuks unustatud.

Tartu linna puhul on näiteks seda kommunaaltsooni laiendatud täiesti ebaproportsionaalselt - aktiivne, nö. päevane, valgustatud jne piirkond on jäänud kesklinna piiresse ning linnaäärne ala kasvab põhimõtteliselt nii, kuidas üksikindiviidide rahakott seda parasjagu sammu võrra venitada suudab. Seal on valgustatusega küll ikka seinast seina see värk. Paljuski mängib rolli ka see, mis juba varasematel perioodidel tehtud on. No Luunja kasvuhooneid vist maha lõhkuda ei saa, et kaotada see punakas kuma Annelinna kohalt ära. Või näiteks Saint-Gobaini tehas Elva külje all, mis isegi Peedumäel olles jääb tugevaks faktoriks lõunakaarte suunas. Eredad tuled, mis hoone sees ja väljas, need isegi lausa pimestavad.

Kui nüüd üleskutse ajendusel midagi toimuma hakkab, siis selle edasiviiva sammuna olekski vist riiklikutesse lavadesse sekkumine. Sh. ka privaat-tegevuse mitte muidugi ahistamine, vaid püüe kooskõlastada see (rohkem) klimaatiliste kriteeriumidega, mille alla võiks kuuluda ka nimetatud teemapunkt.
Robert Matjus
 
Postitusi: 8
Liitunud: 25 Oktoober 2006, 14:19

Re: valgusreostusest

PostitusPostitas Tarmo Tanilsoo » 29 Oktoober 2006, 10:04

Valgusreostuse poolest Lagujal olukord väga nutune pole. Isegi Andromeeda galaktika on siin näha, Linnuteest rääkimata. Pilves ilmaga annavad aga Elva, Tartu, Rõngu ja Otepää siiski enda eksistentsist märku. Spaceweather.com lehel juba propageeritakse valgust mitte reostavaid lampe(Starry Night Lights või midagi taolist)
Tarmo Tanilsoo
 
Postitusi: 26
Liitunud: 03 September 2006, 11:26


Mine Üritused ja meedia

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist

cron