teleskoobi otsingul

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

teleskoobi otsingul

PostitusPostitas sitikas » 21 November 2008, 18:07

Abi,palun. Olen nii palju lugenud,otsinud,võrrelnud erinevaid teleskoope ja kõik segi. Algajale vaja,ei midagi eriti vinget. Olen vaadanud,et oleks täidetud see soovituslik apertuuri miinimum -läätstel.siis al.70mm ja peegeltel. al.100mm(olen õigesti aru saanud?) Mõne soovituse järgi oleks hea  EQ-mont.Aga nende paikaseadmine vist tahab oluliselt rohkem aega(kuigi vaatamine nendega vist mugavam/lihtsam jälle). Tundub,et mulle sobib AZ-mont. -lihtsam üles panna (vaja hakata kokku-lahti seda pakkima). Kas kõik EQ-mont.on aeganõudvamad? ja kõikide muude näitajate võrdlemisega olen üsna "kinni jooksnud". Kas see LED-otsija on mõttekas asi,mida teleskoobi juures kah taga ajada? Mõned näited

http://www.astroshop.de/en/telescopes/s ... 700mm-az-2

http://www.scopesnskies.com/prod/bresse ... 00x70.html

http://www.scopesnskies.com/prod/bresse ... er/70.html

 Bresserid küll EQ vist,aga....mine tea...
sitikas
 
Postitusi: 3
Liitunud: 21 November 2008, 16:49

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas l6hmus » 23 November 2008, 00:10

Tere

Ekvatoriaalse monteeringuga on hea vaadelda, sest ta võimaldab lihtsa vaevaga tähe liikumist jälgida, kui ta on õigesti paigutatud. Piisab täiesti ka peaaegu õigesti paigutamisest lihtsalt hea on minuarust see, et sellel on olemas spetsiaalsed kruvid, mille abil teleskoopi  tähte jälgides nihutada. Asimutaalse monteeringu korral tuleb teleskoopi ennast väänata, et tähe jälgida ja see ei pruugi sugugi sujuvalt toimida. Põhimõtteliselt ei tohiks ekvatoriaalse monteeringu ülesseadmine kaua võtta. Enamasti on selle laiuskraadi valik alguses paika sätitud ja siis peab lihtsalt vaatama, et jalg oleks enam-vähem loodis ja suunama polaartelje põhja suunas. Pigem on selle käsitlemine (erinevatele objektidele suunamine) alguses keerukas ja võib-olla et aeganõudev.

LED otsija on lihtsalt üks otsija mis kasutab valgusdioodi. Kas ta klassikalisest otsijast parem on see on ilmselt igaühe enda otsustada. Mingit konkreetset põhjust miks just LED otsijat taga ajada ma küll ei näe (kui siis võib-olla vaid selle kompaktsus ja kerge kaal). Ise olen kasutanud 60mm ("kaubamajast ostetud") teleskoopi asimutaalsel monteeringul ilma igasuguse otsijata. Alguses oli raske asjadele pihta saada, aga seda mõnusam oli lõpuks okulaaris näiteks rõngaga planeeti näha:)

000.jpg
SKYWATCHER 70/700MM AZ 2
000.jpg (9.03 KB) Vaadatud 32504 korda

See asimutaalse monteeringuga teleskoop tundub kõige sümpaatsem. Esiteks on selle müüad ausad ja kuulutavad teleskoobi lehel, et maksimaalne praktiline suurendus sellisel teleskoobil on 140 korda ja tõepoolest ei paku sellega kaasa okulaare, mis ületaksid seda tingimust (haruldane :)). Teiseks on seal ju selgesõnaliselt kirjas:

SUITABLE FOR...
 
Beginnersyes
Advancers-
Professionals-


Bresser 70 Astronomy starter telescope kit pakub vaid 100 rohkema krooni eest ekvatoriaalset monteeringut ja ühe okulaari rohkem. See on küll 4mm ja annab suurenduseks 175 korda, nii et põhimõtteliselt ilmselt kasutu selle teleskoobi jaoks.

Bresser 70x900 Astronomy telescope starter kit pakub lisa 300 krooni eest 450 kordset suurendust! On ju hea pakkumine :). Eijah, 4mm okulaar samuti kasutu ning Barlow läätse saab ainult 25mm okulaariga kasutada.

Niisiis, omast kogemusest võin öelda, et 60mm refraktor näitab Saturni rõngad ära, Jupiteril paar pilvevööti ja Galilei kuud. Kuud on hea vaadata (ilmselt igasuguse riistaga alates silmast). Veenusel näeb faase. Marsi polaarmütse pole sellega näinud. M42 on ... näha. Põhimõtteliselt sobiv suure pindheledusega objektide vaatlemiseks (ja head optilist kvaliteedi pole vist mõtet oodata). Mina sain kasutada vaid kaasasolevat 20mm objektiivi. 4mm oli selgelt 600mm fookuskaugusega teleskoobi jaoks liig, ning Barlow lääts oli lihtsalt halva kvaliteediga, mistõttu sellega vaadelda ei kannatanud. Võib öelda, et selline teleskoop ammendab ennast kiiresti. 70mm on selles suhtes ehk tiba parem.
l6hmus
 
Postitusi: 55
Liitunud: 03 September 2006, 20:35
Asukoht: Tartu

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas sitikas » 24 November 2008, 20:31

Tänud abi eest.

Olen endiselt otsingul. Enam ei tundugi need eelpool näidatud teleskoobid mulle sobivat.Aga vaatan siiski ikkagi EQ-mont.poole. Silma jäänud Celestron Astromaster 114EQ. Ja siit leidsin ka hea võrdluse sama marki 130EQ-ga. Kaalun neid.

Digikaup.ee pakub ühte:  teleskoop S114-1000   Aga mis tootja?et otsiks mingit infot,mis ta endast kujutab?

Aga kuidas gabariitmõõtudest aru saada -kui pikk on telesk.toru nt?
sitikas
 
Postitusi: 3
Liitunud: 21 November 2008, 16:49

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas l6hmus » 25 November 2008, 00:07

Tere

Refraktorite ja Newtoni tüüpi reflektori gabariitidest on lihtne aru saada. Kui teleskoop on X mm fookuskaugusega, siis toru pikkus on enam-vähem sama (ilmselt natukene pikem). Katadioptrikutel on natuke keerulisem, toru sisse on mahutatud umbes kahe toru pikkune fookuskaugus, seega X mm fookuskauguse puhul on toru X/2 mm või natukene rohkem (võimalik et on ka muid variante, aga igatahes pole nende puhul tegemist päris üks ühese vastavusega fookuskaugusele).

refractor.gif
refraktor
refractor.gif (1.56 KB) Vaadatud 32225 korda

Refraktor.

reflector.gif
refraktor
reflector.gif (2.71 KB) Vaadatud 32199 korda

Newtoni Reflektor.

catadioptric.gif
refraktor
catadioptric.gif (2.98 KB) Vaadatud 32254 korda

Katadioptrik.

Pildid on lehelt: http://www.escience.ca/resource/buying_ ... signs.html.

See "Teleskoop S114-1000" on kirjelduse järgi katadioptrik kuigi selle kokkupanemismanuaali pildi järgi võiks öelda, et tegemist on ikkagi Newtoni reflektoriga. Aga mine sa tea, äkki on seal sees siiski mõni lääts peidus... Igal juhul soovitan sealt lisainfot küsida. Samuti esineb selle teleskoobi puhul tuntud viga, et millegipärast on kaasa pandud 4mm okulaar, mis annab ise suurenduseks 250x ja koos Barlow läätsega 500x. Selle teleskoobi apertuur kannataks kõige rohkem 230 korda ja seda kah ideaalse optika puhul. Seetõttu maksad sisuliselt mõttetu okulaari eest lihstalt lisaks. (Celestron pakub 114EQ komplektis olevate okulaaridega ainult (mõistlikult) 100 korda suurendust!)
l6hmus
 
Postitusi: 55
Liitunud: 03 September 2006, 20:35
Asukoht: Tartu

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas Tõnis » 25 November 2008, 00:26

Tegu on ikka reflektoriga, vähemalt toote leht aadressilt

http://www.celestron.com/c2/product.php ... ProdID=427

väidab nii.

Mina soovitaksin võimaluse korral osta teleskoobile mootori, seal lehel on see toodud lisavidinate all (ca 40$). Ega tollest muud rohkemat tolku ole, kui saad teleskoobis paistvat rahulikult vaadelda ning teistelegi näidata. Käsitsi krutitava teleskoobiga saab edukalt ise vaadelda, kuid teleskoobi käsitlemisega mitte kodus olevale inimesele on väga piinarikas taevast demonstreerida ;-) Tähetornis korduvalt Miitsaritega läbi proovitud..

Celestroni kindlaks plussiks tuleb nimetada terasest statiivi, mis võiks olla PALJU korralikum enamike odavaimate teleskoopidega kaasa tulevatest alumiiniumstatiividest.

Ma ei tea, kui palju 130mm ja 114mm mudeli hinnavahe on, kuid 130mm sobib pigem süvataeva vaatlemiseks (suhteline ava on F/5) ning planeetide-Kuu suurelt vaatamiseks ei ole nii hää. 114 mm mudel sobib jällegi rohkem planeetide ja Kuu vaatlemiseks. Samuti seab peapeegli suhteline ava F/8.x märksa väiksemaid nõudeid optika valmistamise kvaliteedile. Kuna odava otsa teleskoobid tehakse kõik mingi kindla  (ma olen kindel, et ühesuguse) kvaliteedinõudega, siis võiks 114mm mudel põhimõtteliselt parema kujutise anda. Aga mine sa tea :-D
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas l6hmus » 25 November 2008, 09:46

Jah, Celestron on reflektor, aga see "Teleskoop S114"...


Info tootjalt
:




  • Aperture: 114mm

  • Focal Length: 1000mm

    (catadioptric system)

  • Faintest discernable stars: 12,8M (over 2,250,000 stars visible!!!)
  • ...
Nii on seal kirjas.
l6hmus
 
Postitusi: 55
Liitunud: 03 September 2006, 20:35
Asukoht: Tartu

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas sitikas » 27 November 2008, 11:54

Nii,leidsin veel ühe variandi:

http://www.astroshop.de/en/telescopes/s ... lic-mirror

Kas see võiks oma olemuselt olla lähedane selle Cel.astromaster 130EQ-le? Kas seal tähistab see 1:4,4 seda f/... ? ehk siis parem ka süvataeva vaatluseks? Ja veel ei loe ma välja, kas sellel ka mootor on? Võttes arvesse soovitusi -otsiks ikkagi mootoriga. Sellele celestr. 114EQ-le nägin jah,mootorit ka eraldi pakkumisena ja jõudsin sellele isegi juba mõelda.Paigaldus ilmselt sama jõukohane,kui taval.st teleskoobid tuleb ju nagunii kõik kokku panna,k.a. mootor külge.

Kõigile muudele näitajatele tahaks et teles. oleks oma gabariitidelt ka väiksemat sorti -ehk siis 0,5m toru pikkus oleks natuke kompaktsem kui 1m. Kas see toru pikkus on väga oluline näitaja vaatluse mõttes -et nt pikem toru parem kui lühem,kui F/x näit sama? Siin võrreldes just celestroni 114EQ ja seda digikaup.ee pakutavat katadioptr.süst. teleskoopi(see ligi 0,5m). Või jõuab ikka kõik sinnani,et mida vaadata tahetakse? Ometi peaks ju selle katadioptr. ka midagi näha saama,k.a. pildistamine(kuigi sellesse väga ei usu)?

See Teleskoop S114-1000 on päris raske -15kg,vähemalt naisterahva jaoks.See selle telesk.juures väike miinus. On keegi "toimetanud" sellise kaaluga telesk.? (Tahaks mõnikord võib-olla kaasa võtta).

Tänud juba ette. Saan aru,kui tüütu võib olla algajale soovitada ja neid algtõdesid selgitada:) ja veel odavamaid teleskoope ka "lahti rääkida":)
sitikas
 
Postitusi: 3
Liitunud: 21 November 2008, 16:49

Re: teleskoobi otsingul

PostitusPostitas l6hmus » 27 November 2008, 23:45

Skywatcheri teleskoop on jah olemuselt sarnane Celestroni 130EQ-le.
1:4,4 on jah f/4,4. Ehk siis eelistatult süvataeva vaatluseks. Tundub,
et Skywatcher on ilma mootorita aga see on sealt samast juurde ostetav
50 euro eest.

Kas see toru pikkus on väga oluline näitaja vaatluse mõttes -et nt pikem toru parem kui lühem,kui F/x näit sama?

Eiole. Ideaalsel juhul ei tohiks lühema toruga, sama apertuuri ja
fookuskaugusega katadioptrik pikema toruga "tavalisest" teleskoobist
erineda. Vaatlemise mõttes. Selle digikaup.ee katadioptrikuga (kui ta
ikka on katadioptrik, igaks juhuks küsi kindlasti üle, et mis tüüpi
teleskoobika on tegemist (kui Sa juba seda teinud pole ja kui oled siis
ehk annad teada, oleks huvitav teada)), saab kindlasti midagi näha ja
pildistada. Tal ju isegi mootor olemas. Ma kahtlustan kas ta on küll
sama kvaliteetne kui Celestroni või Skywatcheri mudelid, aga samas
kogemus puudub, nii et...

Raskuse suhtes ei oska väga kommenteerida. TAL 150mm on umbes 25kg vist. Kui oled proovinud siis seda on päris raske tassida. Aga saab hakkama.
l6hmus
 
Postitusi: 55
Liitunud: 03 September 2006, 20:35
Asukoht: Tartu


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist

cron