Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

PostitusPostitas vtl » 26 Aprill 2012, 00:21

Tõin pööningult ära veneaegse peegel-teleobjektiivi 1000mm F/10 Rubinar MC. Konstruktsioonilt siis põhimõtteliselt 100mm ehk 4" läbimõõduga Maksutovi toru. Omal ajal kasutasin seda mõned korrad M42->EOS adapteriga Canoni peegelkaamera ees lindude pildistamisel, aga käsifookus tegi liikuvate objektide tabamise üsna tülikaks.

Nüüd tekkis mõte sellest teha tilluke kompaktne teleskoop. Selleks on vaja:
* M42 -> 1.25" okulaari adapterit - näiteks TS-i oma
* Mugavaks vaatamiseks 1.25" 90 kraadi diagonaalpeeglit või prismat. Viimane keerab pildi "õigetpidi" ja sobib ka looduse vaatlemiseks.
* Okulaari.
* Fotostatiivi.

Toimib, on kerge ja kompaktne. Vene optika on terava pildiga. Fokusseerimine käib suurt objektiivirõngast keerates. Kellel selline objektiiv vanadest aegadest alles, tasub igatahes välja otsida ja proovida.

Pilt
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

PostitusPostitas zelif » 08 Mai 2012, 21:50

Hea mõte.
Minul vedeles üks mittetoimiv zoom-objektiiviga filmile pildistav pisike Pentaxi fotokas. Lammutasime pojaga selle ajaviiteks ribadeks ja muu hulgas sain negatiivsest läätsesüstemist ülihea barlow läätse.
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

PostitusPostitas vtl » 10 Mai 2012, 02:44

Teema jätkuks - esiteks enne jäi kirjutamata, et juba vanast ajast sai tollel peegeltelel fookuse piirajat kaugemale nihutatud, et M42->EOS adapteri ja pisikese vahetõngaga (et kaamera välgunokk ette ei jääks) lõpmatusse fokusseerida kannataks. Kuna peegli ja/või prisma valgusteekond toru taga on veelgi pikem, oleks pidanud taevapildistamisel fookusepiirajat veelgi kaugemale nihutama, aga see oleks juba lähedale fokusseerimist piirama hakanud. Seega sai toru veelkord lahti kruvitud ning piiraja hoopiski maha võetud. (Kui kedagi huvitab selle toru lahtivõtmine, siis seletan lähemalt privas.) Suurt ohtu ilma piirajata midagi ära rikkuda ei ole, sest lõpmatuse suunas annab toru veel umbes pool tiiru "kinni" keerata, siis tuleb juba fookusekeerme lõppemisest tingitud piir ette (rohkem teineteisele lähemale ei anna toru pooli lihtsalt keerata). Pooleks keeramise ohtu samuti ei ole sest selleks tuleb toru rohkem kui kümmekond tiiru lahti keerata ja enne paljastub ohumärgina juba toru esi- ja tagaosa ühendav keere.

Teine mure oli seotud statiivi valikuga. Alguses sai toru keeratud kiirkinnitusklambri abil lihtsalt kipaka videostatiivi külge, aga sellega on täppishäälestus paras piin ja seega sai otsitud alternatiivseid lahendusi, kuhu ja kuidas seda toru kasutada.

Vahepeal peaks ära rääkima, et see algselt naljaviluks kokku keeratud kerge projekt on hakanud mulle järjest tõsisemalt huvi pakkuma. Põhjus on selles, et minu "põhiteleskoop" on järjest kasvanud, komplekt kaalub juba kurat-seda-teab-kui-mitukümmend kilo ning paikneb seitsmes kohvris. Ülesseadmine nõuab tänu GoTo-le korrektset joondamist ning seda paari minutiga maja ees või parkimisplatsil ei tee. Eriti praeguste pikkade valgete õhtutega, kus kuu ja huvitavad planeedid säravad eredalt sinises taevas, aga ühtegi tähte veel näha pole. Seega ma tahtsin kerget komplekti, mida ei peaks põhjanaela järgi joondama, soovitatavalt Alt-Az monteeringul n-ö. point-and-shoot ehk sihi ja tulista.

TRAZ-Kopf.jpg
TRAZ-Kopf.jpg (12.03 KB) Vaadatud 18858 korda


Seega sai Martini käest võetud üks 3D täppiskruvidega seatav Alt-Az monteering, mis kinnitub 3/8 tolli keermega profiklassi fotostatiivi pea asemele ning toru läheb sinna peale tavalise Vixen-style tuvisaba-latiga. Sellega tekkis aga koheselt vajadus sellise statiivi järgi, millel pea ja jalad üksteisest eraldi. Minu senine 8a vanune Vanguard statiiv oli paraku "kõik ühes" ja antud monteeringut kandma ei sobi juba sobiva kinnituse puudumise tõttu, kaalust ja stabiilsusest rääkimata.
No ja kui uuele statiivile juurde osta ka fotopea, siis saaks hoobilt ka väga korraliku fotostatiivi, mis loodetavasti teenib kaua.

Vaatasin poes ja maaletoojate juures erinevaid alumiiniumstatiive, mille jämedama toru mõõt seal 28...29mm kandis ning selgus, et nad kõik "helisevad" ehk vibreerivad väiksemagi puudutuse peale. Värin on vähegi kaugemate objektide korral häirivalt nähtav juba 40x suurenduse korral ehk 25mm okulaariga minu 1000mm toru korral ning sumbub ise alles kusagil 5...7 sekundi pärast. Mida raskem statiiv ja vähem väljatõmmatud jalad, seda stabiilsem. Näiteks 2.4kg kaaluv Manfrotto 055 seeria väriseb vähem, kui 1.6kg kaaluv sama jämedate torudega Shirui.
Ootamatult stabiilseks osutusid aga süsinikkiust ehk karbonstatiivid. Feisoli 36mm läbimõõduga karbontorudest statiivi korral sumbusid võnked juba paari sekundiga. Suurem keskplaat ning kesksamba puudumine andsid veel omakorda lisastabiilsust. Puutuseks on siinkohal hind... mis on kaks-kolm korda korralikust alumiiniumstatiivist kallim.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

PostitusPostitas zelif » 09 Veebruar 2013, 22:52

Kas sellel peegelobjektiivil ava suurust ka muuta saab?
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: Kompaktne teleskoop teleobjektiivist.

PostitusPostitas vtl » 10 Veebruar 2013, 15:12

zelif kirjutas:Kas sellel peegelobjektiivil ava suurust ka muuta saab?


Ei saa.
Polegi kohanud peegelobjektiivi, millel oleks diafragma. Fotograafilises mõttes on nad niigi pimedad.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist

cron