Diagonaal

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Diagonaal

PostitusPostitas Ekacariya » 09 September 2012, 16:39

Refraktori omanikud on siin vist vähemuses, aga siiski küsiks nõu et mis hinnatasemest alates tasub osta peegel- või prismadiagonaali, sellist mis kujutise kvaliteeti oluliselt ei halvendaks? Ja tehniliste andmete kohapealt mida eelistada ja tähele panna?
Ekacariya
 
Postitusi: 62
Liitunud: 13 November 2007, 11:09

Re: Diagonaal

PostitusPostitas vtl » 10 September 2012, 13:39

Ekacariya kirjutas:Refraktori omanikud on siin vist vähemuses, aga siiski küsiks nõu et mis hinnatasemest alates tasub osta peegel- või prismadiagonaali, sellist mis kujutise kvaliteeti oluliselt ei halvendaks? Ja tehniliste andmete kohapealt mida eelistada ja tähele panna?


Hind sõltub kõigepealt sellest, kas tegu on 1.25" või 2" peegliga. Kui teleskoop võimaldab, siis soovitaks igal juhul osta kohe 2" diagonaal, isegi, kui hetkel on kasutuses 1.25" okulaarid.

Prisma eelis on see, et ta keerab kujutise nii horisontaalselt kui vertikaalselt õigetpidi. Puuduseks on suurem valguskadu ja odavamatel prismadel ka kromaatiline aberratsioon. Seega prismat soovitaks juhul, kui vaatled maapealseid objekte, (nt. linde) ning valgust on piisavalt.

Taeva vaatlemisel eelistan mina ikkagi peeglit. Kui tegu on optiliseks kasutuseks mõeldud klaasiga, mitte suvalise peeglitükiga, siis ei tohiks visuaalse kujutise kvaliteeti *märgatavalt* langust olla ühelgil diagonaalil. Küll aga on erinev peeglite peegeldusvõime - odavamatel on see suurusjärk 90%, kallimatel 99% ümbruses ehk odavama peegliga läheb 10% valgust kaduma.
Nn. dielectric kate on peale parema peegeldamisvõime ka suurema vastupidavusega kriimustustele ning ei oksüdeeru aja jooksul, nagu seda võib teha odavamates peeglites kasutatud alumiinium.

Kui asja veel udupeeneks ajada, siis sealt edasi tulevad veel kvartspind, pinnakvaliteeti (ebaühtlust) hakatakse lambda kümnendikega mõõtma ja peeglit mõlemalt poolt katma, et vältida vaakumis tehtava peeglikihi sadestamisprotsessis tekkida võivat klaasipinna kõverdumist. Mulle meeldib küll perfektsionism, aga kas Sa edasist vahet märkad ning oled selle eest nõus maksma kordades või järkudes kõrgemat hinda, on Sinu otsustada.

Orienteeruvaid hindasi võid vaadata:
http://www.teleskop-express.de/shop/ind ... onals.html
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Diagonaal

PostitusPostitas Ekacariya » 10 September 2012, 21:50

vtl kirjutas: Kui tegu on optiliseks kasutuseks mõeldud klaasiga, mitte suvalise peeglitükiga, siis ei tohiks visuaalse kujutise kvaliteeti *märgatavalt* langust olla ühelgil diagonaalil.

Aitäh nõuannete eest.
Mul on praegu odava Bresseri teleskoobiga kaasas olnud diagonaalpeegel( ei paistnud väga kehva). Võrdlesin ükspäev, diagonaaliga ja ilma, kontrasti kadu peegliga oli selgelt märgatav. Proovisin ka teist Meade amici prismat, sellega sama asi. Amiciga on isegi kehvem lugu, too veab heledatele tähtedele "orad" läbi(heledad triibud). Ei kõlba siis üks ega teine. Võib- olla ED refraktoriga tulevad just eriti odavate optikavidinate vead välja.
Ekacariya
 
Postitusi: 62
Liitunud: 13 November 2007, 11:09

Re: Diagonaal

PostitusPostitas vtl » 11 September 2012, 02:01

Ekacariya kirjutas:Võrdlesin ükspäev, diagonaaliga ja ilma, kontrasti kadu peegliga oli selgelt märgatav.


Kontrasti kadu ei pruugi olla peeglist endast tingitud, vaid diagonaali korpuse sisepeegeldustest.
Mul oli üks TAL-i päritolu diagonaal, mille kujutis päevavalguses (maapealsete objektide) vaatlemisel ajal oli selgelt hägune ja hall. Kruvisin selle lahti, eemaldasin peegli ja värvisin hõbedase sisu mattmusta sprayvärviga üle. Tulemus läks kordades paremaks.

http://www.vtl.ee/files/DSCF3880.jpg
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Diagonaal

PostitusPostitas Ülo » 11 September 2012, 02:18

Amici prisma ongi põhimõtteliselt selline, et tekitab tähtedele "orad" külge. Tal on keset vaatevälja serv, mis tekitab difraktsiooni.
Lisaks on olemas ka tavalised lameda põhjaga prismad. Nende kohta on liikvel jutt, et BK7 klaasist prisma aitab korrigeerida ED refraktori kromaatilist ja sfäärilist aberratsiooni http://www.telescopereviews.com/ubbthre ... er/2494852
Endal mul refraktoritega kogemust ei ole, nii et jutt klassifitseerub kuulujutu alla.
Odavate peeglite põhiviga olevatki see, et nad hajutavad valgust, s.t. vähendavad kontrasti. Viisakas peegel maksab vast rohkem kui mõni Bresseri teleskoop.
Ülo
 
Postitusi: 13
Liitunud: 22 August 2009, 15:58


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist

cron