läptop arvuti ja külm ilm

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas zelif » 14 Juuni 2012, 23:58

Soetasin endale SSD kettaga Ordi sülearvuti. Tahaksin teada, et kui külma ilmaga maksab sellega välja minna? Sügisel/talvel tahaks selle teleskoobiga välja minnes kaasa võtta ja Stellariumi/Celestia abil taevas orienteerumiseks tarvitada.
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas Tõnis » 15 Juuni 2012, 08:17

Sülearvuti kohta ei tea ütelda, kuid tavalised lauaarvutid tekitavad enda sees piisavalt sooja ning _kuiv_ ja külm õhk ei tee neile häda.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas vtl » 15 Juuni 2012, 11:36

Alustaks sellest, et tavaline kontoriarvuti on ette nähtud töötama tubases keskkonnas. Tootaja poolt lubatud (töö)temperatuurivahemik on reeglina ca +5...30 kraadi ja suhteline õhuniiskus mõistlikes piirides. Seega tootja vastus on - ei tohi.

Külm iseenesest ei tee elektroonikale midagi. Kõvaketas võib väga suure külmaga (korralikud miinuskraadid) mitte käivituda, aga SSD on nendest puudustest vaba. Probleemiks võib osutuda aku mahutavus, mis külmas väheneb kordades (soojas mahutavus taastub). Samuti võib muutuda LCD ekraani reaktsiooniaeg (pilt hakkab aeglasemalt "voolama") ja touchpadi tundlikkus.

Seega põhimõtteliselt saab mõningate reservatsioonidega lapakat õues kasutada küll. Olen isegi kasutanud.

Arvestama peab kahte asja.
1. Õhtul temperatuuri jahenedes võib tehnikale langeda kaste.
2. Ohtlik on ka arvuti (ja suvalise muu elektroonikaseadme) järsk külmast sooja ruumi toomine, kuna soojas ruumis tekib külmade pindade peal (ja ka lapaka sees) kondentsniiskus.

Niiskus võib elektroonika jäädavalt rikkuda ja välistada ka garantii. Remonditöökojad saavad üldiselt aru, kui tegu on niiskusekahjustustega ning osadel seadmetel on sees niiskuseandurid, mis muudavad jäädavalt värvi, kui seade on liigniiskust saanud.

Seega tuleb aparaati kaitsta kaste eest ja külmast sooja tuues jätta kotti pakitult(!) paariks tunniks esikusse soojenema.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas zelif » 14 Detsember 2012, 23:24

Proovisin nüüd järgi. Masin töötas -3 juures umbes tund aega. Siis jooksis kokku. Üles soojenedes toimib jälle hästi.
Selle läpaka "viga" on vist selles, et see on liiga energiasäästlik. SSD ketas ei eralda eriti sooja ja Atom protsessor ei pane tavaolukorras ventilaatoritki tööle.
Järgmine kord proovin vooluvõrgust töötava ja midagi rehkendava i3 läpakaga.
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas mart » 20 Detsember 2012, 12:41

Kui a aga arvuti kaasa võta, pane ekraani ette korralik punane kile. Tee kilest selline "tasku" ja tõmba see ekraanile peale.
Kile saad heli- ja valgustehnika poest. Vastasel juhul pimestad sa end iga kord, kui ekraani vaatad. Ka telefonil keera valgus kinni. Ma olen selle reha otsa astunud küll :)
Parem trüki kaardid välja ja võta need kaasa. Tee enne mingi plaan kah valmis. Mida kauem sa ühte objeki uurid, seda enam detaile sa seal näed.
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas zelif » 20 Detsember 2012, 21:03

Mul oligi kile ekraani ees. Tartus on vist ainult üks pood, mis valgustehnikat müüb ja see on ka siis kinni olnd, kui sinna satun.
Sain büroomaailmast mingid oranžikas-punased dokumendikaaned, mis enam-vähem ka läbi paistsid.
Vahest teen ka nii, et võtan toaarvutiga stellaariumi ette, panen A4 paberi ekraani peale ja joonistan pliiatsiga vajalikud objektid peale.
Mul on paar astronoomiahuviliste raamatut ka aga ma pole suutnud välja mõelda, et miks seal on tumesinise tausta peal helsinised tähed. Vähegi hämaramas ei loe enam midagi välja.
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas vtl » 21 Detsember 2012, 06:43

Ma ei saa teinekord aru, miks peab arvutiajastul niivõrd barbarseid võtteid kasutama nagu punane prozektorikile ekraani ees, selmet lihtsalt punase värviga pilti joonistada. Enamus astrosofte oskavad ju seda. Ja kui tõepoolest on põllu peal vaja desktopil-exploreris ringi kolistada, siis selleks on olemas ka eraldi softitükid, mis kogu ekraani tumepunaseks dimmivad. Mitmed neist on lausa tasuta.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas zelif » 21 Detsember 2012, 20:28

Asi on selles, et monitore ei ole võimalik piisavalt tumedaks keerata. See, mis päeval paistab ekraanil kõige mustema mustana on öösel tähistaevaga võrreldes vägagi hele. Võibolla leidub selliseid, mille pildi saab ainult softi ja monitori enda seadistustega piisavalt tumedaks-punaseks aga mina pole selliseid näinud.
zelif
 
Postitusi: 35
Liitunud: 03 Mai 2011, 21:41

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas Tõnis » 23 Detsember 2012, 02:33

Nõustun zelifiga, Tõraveres ühe teleskoobi juures olnud 14" kineskoopmonitori oli võimalik keerata nii tumedaks, et see ei rikkunud silmanurka paistes pimedas nägemist. Peale LCD-monitori kasutuselevõttu on probleem aga tõsine...
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: läptop arvuti ja külm ilm

PostitusPostitas vtl » 23 Detsember 2012, 18:04

Tõnis kirjutas:Nõustun zelifiga, Tõraveres ühe teleskoobi juures olnud 14" kineskoopmonitori oli võimalik keerata nii tumedaks, et see ei rikkunud silmanurka paistes pimedas nägemist. Peale LCD-monitori kasutuselevõttu on probleem aga tõsine...


Sõltub LCD-st suuresti. Nagu ka sellest, kas ekraani taustavalgus on realiseeritud külmkatood- või LED valgustil.

Odava otsa kontori- ja mängumonitorid on enamasti disainitud kõrge heledusega töötama, kuna kontorikeskkond seab omad nõuded valgustugevusele ning mängud/mängurid jällegi nõuavad kontrastset pilti.
Pigem tasuks pilk peale heita disaineritele mõeldud monitoridele, sest need on laialdasemates piirides reguleeritavad.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 23 külalist

cron