Päikesepurje Observatoorium läbis testid

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Päikesepurje Observatoorium läbis testid

PostitusPostitas mart » 25 Detsember 2011, 20:33

Päikesepurje Observatoorium läbis testid

Talvel T-särgis tähistaevast uurida oleks ju päris mõnus. Olen seda mitmel korral läbi kinnise laeakna teinud ja nuriseda pole küll põhjust. Lahtine aken oleks aga tunduvalt parem, kuid kes see ikka toas külmetada tahab. Pealegi muudab aknast väljuv soe õhk vaatlused praktiliselt võimatuks ja jäised temperatuurid eluruumides kahjustavad nii mööblit kui toataimi.

Ühel ilusal päeval tekkis mul aga idee...

Riie…termokile…riie!? Mõeldud – tehtud. Kutsusin oma kalli naise appi ja hakkasime planeerima. Alustuseks proovisime väikeste kanga ja kile tükkidega paari erinevat moodust kanga ja termokile kokku õmblemiseks. Parim lahendus leitud, võtsin laeakna mõõdud ning tegime valmis projekti (või peaks seda nimetama lõikeks?).

Valminud observatoorium kujutab endast tegelikult 3 kihilist kardinat. Kahe tavalise kostüümikanga (puuvill, polüester) tüki vahele on paigutatud tõhusalt soojust peegeldav spetsiaalne mylar termokile. Tänu kilele ei pääse soe õhk observatooriumi luugist välja ehk külm ei leki tuppa.

Pilt

Kardin moodustab laest põrandani (suure varuga!) karbi ehk väikese soojakindla ruumi, kus asub teleskoop ja muu vajalik kraam. Kardinad on lihtsalt teisaldatavad ning laes olevad valged konksud ei mõju kuigi häirivalt.

Pilt

Vajadusel ma mahun sinna sisse ka ise päris kenasti ära, et vajadusel seadistada monteeringut, korrigeerida teleskoobi teravust või keerata ette uus filter. Monteeringu, giidteleskoobi ja kaamera kontrollimiseks vajaliku juhtmed tulevad hõlmade moodi “ukse” vahelt tuppa ning sooja ei leki kusagilt välja.

Pilt

Esimesed testid

Paar nädalat tagasi, kui observatoorium valmis sai, testisin seda +5 C ilmaga. Tulemused olid paljutõotavad. Toas ei toimunud mingit temperatuuri langust.

Möödunud nädalal oli mul observatooriumis “luuk” lahti veidi üle nelja tunni. Toa temperatuur oli stabiilselt +20C ning observatooriumis oli tempreatuur +1 C. Kahjuks läks sellest neljast tunnist osa raisku aga mõned kasulikud tunnid IC 443 materjali õnnestus siiski koguda.
Eks näis, mis siis saab, kui temperatuur -10 peale langeb :)

Kuna meil on ida suunas avanev katuseaken, saan ma läbi lahtise akna vaadelda (asimuut) 60 kuni 160 kraadi vahele ja kõrguses 30 kuni 53 kraadi vahele jäävat ala. Pole just teab mis vaateväli aga talvel saab vara peale hakata ja ajab asja ära küll.

Mis ma observatooriumi nimeks panen?

Kuna peamine ehitusmaterjal on päikesepurje meenutav metalne mylar kile, siis äkki sobiks nimeks Päikesepurje Observatoorium. Kas see oleks liiga kummaline?
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Päikesepurje Observatoorium läbis testid

PostitusPostitas mart » 05 Veebruar 2012, 15:16

eilne -23 oli mul "luuk" observatooriumis üle kolme (3) tunni lahti. Toas polnud seda isegi tunda. Observatooriumis näitas kraadiklaas -19. Kuu ja õrn vine taevas rikkus kõik ilusa ära.
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Päikesepurje Observatoorium läbis testid

PostitusPostitas Erki » 06 Veebruar 2012, 13:59

Nimi sobib igati, kui sa palju päikest vaatad!
Erki
 
Postitusi: 195
Liitunud: 14 Jaanuar 2012, 12:19
Asukoht: Viljandi


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist

cron