Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas Ekacariya » 14 Detsember 2010, 13:36

Tervist. Jutt selline, et kuskil aasta tagasi tekkis mõte üks pikksilm ümber teha taeva vaatlusteks- sai siis (suht kehva) originaal okulaar ära võetud, ja tehtud nii, et pikksilmal teleskoobi okulaare tarvitada saaks. Kuni siiamaani asi seisis kapis, kuni paar päeva tagasi mõtlesin siis õhtul Jupiteri vaatama minna. Pilt mis läbi pikksilma paistis oli veidi imelik- tugev violetne(sama värvi mis objektiivi vääristus) oreool ümber planeedi. Eriti häiriv oli see suuremate suurenduste puhul Samas ma ei mäleta, et originaal okulaariga oleks sarnast "määrdumist" olnud. Oskab keegi öelda, mis sellise värvilise oreooli põhjustajaks võib olla?
Ekacariya
 
Postitusi: 62
Liitunud: 13 November 2007, 11:09

Re: Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas mart » 14 Detsember 2010, 16:49

Kromaatiline aberatsioon? Aga alustuseks, et mis teleskoobiga tegu? Reflektor või refraktor?
Mõõdud: läbimõõt, f/ jne. oleks ka abiks info.
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas Ekacariya » 14 Detsember 2010, 18:21

ZRT 457.Tegu ei ole päris teleskoobiga...rohkem nagu maapealseteks vaatlusteks mõeldud. Aga kuna netist uurides märkasin et üsna populaarne on selle mudeli ümberehitamine(Poolas vist isegi müüdi neid ümbertehtuna), siis tekkis endal ka kiusatus pikksilma astronoomilisteks vaatlusteks kohandada. Aga andmed on D-70 mm ja F-450.Tugevat kromaatilist väga ei usu, sest tegu ju akromaadiga, ja usun et venelased siiski oskavad objektiive valmistada. Okulaaride süüks ka raske panna, sest teises teleskoobis näitavad hästi.

Jääb veel võimalus et optika vääristus põhjustab sellise halo...aga kuidas siis ühe okulaariga on ja teisega ei ole? Või on tehase okulaaris mingil viisil kompenseeritud objektiivi põhjustatud värvimoonutus...segane asi.
Ekacariya
 
Postitusi: 62
Liitunud: 13 November 2007, 11:09

Re: Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas vtl » 15 Detsember 2010, 01:39

Halo võib olla põhjustatud nii ereda objekti vaatlemisel toru sisepeegeldustest, kui ka kondentsist või udusest klaasist.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas Tõnis » 15 Detsember 2010, 01:40

Pigem on see oreool tõesti fookusest väljas olevast violetsest ja sinisest valgusest.
Akromaadid on arvutatud niimoodi, et kahele nähtava laineala lainepikkusele vastavad fookused langeksid kokku. See ei tähenda aga seda, et väga sinine või väga punane valgus samasse punkti fokuseeritakse. Kuna läätse dispersioon ("valguse murdmise võime") on violetse valguse jaoks tunduvalt suurem, siis enamasti on enim fookusest väljas violetne valgus ning tähtede ja muude heledate objektide ümber tekib sinine või isegi lillakas halo.

Nõukogude Liidus tehti kah väga erineva kvaliteediga optikat. Ma olen omavahel võrrelnud tühiste konstruktsioonierinevustega (st. väliselt praktiliselt identseid) binokleid, millest üks andis peaaegu perfektse pildi ja teine ei kõlvanud kuhugile - vaatevälja keskelt servade poole liikudes väga tugev kromaatiline aberratsioon ja tünnikujuline aberratsioon ning tugev binoklis sees hajunud valguse foon. Astronoomilisi vaatlusi ei ole sellise binokliga küll mõtet teha.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Oreool Jupiteri ümber, läbi pikksilma

PostitusPostitas Ekacariya » 16 Detsember 2010, 23:11

Nii et siis korralikku vaatlusriista sellest vist ei saa...
Aitäh vastajatele.
Ekacariya
 
Postitusi: 62
Liitunud: 13 November 2007, 11:09


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist

cron