olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

Vestlusring astronoomiast, vaatlemisest ja sellest, mis parasjagu taevas näha on

olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas icy6611 » 12 August 2010, 10:45

nimelt on oodata täna öösel siis perseiidide sadu vms.aga eile kui vaatasin pikalt taevast,siis järsku vaatasin et langev täht vms.nägin teisi ka mis langesid suht kiirelt ja kustusid ikka kõrgel taevas ära.ja olid sellised valget väärvi.aga see mis mulle huvi hakkas pakkuma oli selline suurem nagu mingi tükk ja selline suht kollakas,tundus suurem ka olevat kui need teised,mis kiiresti langesid.ei teal tekkind mingit jutti ka taha,langes ikka väga vaikselt,justnagu see sõjaväerakett,mis lastakse õhku aastavahetusel,langes see suht sama kiirusega,või pisut kiiremini.ja kõige huvitavam oligi see,et see ei kustunud taevas ära nagu teised vaid jõudis maapinnale suht lähedale....
äkki keegi seletaks mis see olla võis:)tekkis suur huvi...jälgisin taevast kaua aega veel peale seda kuid sellist enam ei näinud....
icy6611
 
Postitusi: 3
Liitunud: 12 August 2010, 10:38

Re: olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas Hallar » 15 August 2010, 16:54

Ka mina nägin neid heledaid objekte tähistaevas. Liikusid kõvasti kiiremini kui lennukid kuid olulist aeglasemalt kui langevad tähed. Liikumine ei olnud ka sirgjooneline ning kiirus oli ebastabiilne. Tunni jooksul õnnestus neid näha umbes 10 korda. Olen samuti võhik ning kui keegi selgitaks misneed olid oleks tore.
Hallar
 
Postitusi: 2
Liitunud: 15 August 2010, 16:45

Re: olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas martn » 16 August 2010, 10:40

Kipun arvama, et tegu oli Iridium'i sidesputnikuga või siis lihtsalt mõne muu satelliidiga. Teisalt, Hallar, oskad ehk täpsemini nende objektide trajektoori kirjeldada.
martn
 
Postitusi: 6
Liitunud: 11 November 2009, 11:05
Asukoht: peamiselt Kesk-Eesti

Re: olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas Hallar » 16 August 2010, 20:41

Enamus neid objekte liikus otse peakohal linnutee juures laias laastus öeldes läänest itta, kuid oli paar tükki ka kirdest edelasse liikujaid.
Hallar
 
Postitusi: 2
Liitunud: 15 August 2010, 16:45

Re: olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas icy6611 » 18 August 2010, 14:01

uurisin ja tuhnisin netis ja see mis mina nägin vastas täpselt kirjeldusele delta akvamariinist(loodan et mäletan nime õigesti:).et seal kirjeldati ka kui sellist kollast suuremad tükki,ja ei põle nii kiirelt ära.ja et kiirus võib olla kuni 25km tunnis,samas kui perseiidid langevad 50 km tunnis.see,mida mina nägin polnud kohe kindlasti mingi satelliit vms,sest langes ikka maapinna lähedale.väikse kaarega.:)ootan huviga kommentaare:)
icy6611
 
Postitusi: 3
Liitunud: 12 August 2010, 10:38

Re: olen sel teemal loll,aga tunnen huvi mis see oli:)

PostitusPostitas Tõnis » 19 August 2010, 08:31

icy6611 kirjutas:uurisin ja tuhnisin netis ja see mis mina nägin vastas täpselt kirjeldusele delta akvamariinist(loodan et mäletan nime õigesti:).et seal kirjeldati ka kui sellist kollast suuremad tükki,ja ei põle nii kiirelt ära.ja et kiirus võib olla kuni 25km tunnis,samas kui perseiidid langevad 50 km tunnis.see,mida mina nägin polnud kohe kindlasti mingi satelliit vms,sest langes ikka maapinna lähedale.väikse kaarega.:)ootan huviga kommentaare:)


Kirjelduse järgi otsustades oli tegemist mingisuguste satelliitidega, Iridium sidesatelliidid on ühed parimad kandidaadid. Kui sa kuupäeva ja kellaaega tead, ei ole satelliitide puhul nt. http://www.heavens-above.com veebilehe kaudu asja eriti keeruline selgitada.

Meteooridest:
  • delta akvamariine ei ole olemas. on Delta Akvariidid
  • Meteooride kiirus ei ole kindlasti 25 km/h (head jooksjad jooksevad lühikest maad kah kiiremini) vaid 25 km/s
  • meteoorid liiguvad justnimelt sirgeid trajektoore pidi, ka kõige pikemate jälgedega meteooride korral ei ole ma mingit jälje kaarekujulisust märganud
  • meteoori nähtavusaeg on reeglina sekundi murdosades
  • maapinna lähedale langemine on projektsiooniefekt, ei meteooride ega satelliitide jõua nad reeglina eriti maapinna lähedale ;-)
Kui tahad kiirust määrata, kasuta oma kätt võrdluseks. Siruta käsi taeva poole ning aja sõrmed laiali. Väikese näpu otsa ja pöidla otsa vahekaugus nurgaühikutes on siis umbes 20-25 kaarekraadi. Kui sa oskad ütelda, kui kiiresti nood lendavad asjad sellise vahemaa läbisid, siis saab selgelt eristada, kas tegu oli satelliitide või meteooridega.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu


Mine Tähistaevas ja Universum

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist

cron