Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas mart » 06 Juuni 2010, 16:01

Peegelteleskoopidele soovitatakse teha filtrikile hoidja, milles on toru läbimõõdust kordades väiksem avaus. Mulle jäi kusagilt kõrvu, et 50 mm avaus on 150 mm toru jaoks piisav ehk see mahub kenasti sekundaarpeegli ja toru seina vahele ära. Eriti lahe on veel siis, kui teha 2 avaust.

Mida vaja:
Õiges mõõdus kingakarbi kaas või leht tugevat pappi
pikk riba õhukest pappi või paksu paberit (joonestuspaber)
Sirkel
pikk joonlaud
Kääri
Liim
kahepoolne kleeplint

Kaas
Alustuseks tegin ma tavalisest kirjapaberis šablooni ja veendusin, et kile jaoks lõigatav avaus kaanes on ikka õiges kohas ja sobiva suurusega (sekundaarpeegel ei jää ette vms). Ketta (kaane) lõikasin paar milli suurema kui teleskoobi toru väline mõõt.

IMG_0051-sml.JPG
šabloon ja kaas
IMG_0051-sml.JPG (48.19 KB) Vaadatud 39830 korda


Kaane serva saad teha kas tugevast paberist või õhukesest papist. Ära tee väga laia serva, seda on tülikas hiljem toru otsa saada. Ma tegin 60 mm laia + liimimise sakid 15 mm.
Kui sul teleskoobi toru ümber ulatuvat papi riba ei ole, liimi kokku mitu riba joonistuspaberit ja keera see pikk riba paar korda ümber teleskoobi toru (sakke pole kõikidele ribadele vaja). Peamine on see, et filtrikile hoidja serv saaks tugev ja see püsiks hiljem paigal.

Enne, kui sa hakkad sakke lõikama (kitsad sakid on paremad kui laiad), tõmba pastakaga (kõvasti surudes) riba siseküljele sakkide alla joon. Siis murduvad nad kõik ühel joonel.

IMG_0055-sml.JPG
joon, sakid, murdmine
IMG_0055-sml.JPG (46.21 KB) Vaadatud 39765 korda


Enne kui serva otsad kokku liimid, pane see ümber teleskoobi otsa, veendu, et see oleks paras ja märgi kattuva riba ots ära ning alles siis liimi see kokku. Kirjaklambrid on abiks.

Kile (AstroSolar Safety Film) kleepimine
See kile on VÄGA õrn. Veendu, kile tükk on terve. Lõika kilest sobivad tükid ja aseta need pehmele paberile. Pane kahepoolse kleeplindi tükid ümber avause kaane siseküljele. Aseta valmis lõigatud kile pehmele paberile ja lase kaas vaikselt kilele.
(moodus 2) Kuna ma olin juba kaane ja serva kokku liiminud, tegin ma mustast sametpaberist veel ühe aukudega ketta ja kleepisin kile sellele nii, et kile jäi kaane ja musta sametpaberi vahele, mille sametine pool jäi telskoobi sisemuse poole. Ma arvan, et see on parem moodus, kui kile kleepimine otse kaanele (ja pärast serv külge).
Sametpaberist ketas ma kaane külge kinni ei liiminud. Vajadusel on kile vahetamine lihtsam ja ma saan avaustega ketast mingite kaante vahel lihtsalt transportida. Kile pinda on väga lihtne kahjustada.

IMG_0072-sml.JPG
valmis toode
IMG_0072-sml.JPG (44.84 KB) Vaadatud 39869 korda


Kaane ja servade kokku liimimine
Vaata, et kõik sakid oleks kenasti sisse murtud, pane valmis filtrihoidja serv teleskoobi otsa tagasi ja aja liimimiseks jäetud sakide alumine serv toru servaga kokku, pane valmis kaas (kuhu on kile jaoks mõeldud auk sisse lõigatud, ma lõikasin teise augu hiljem) sisemise külje servale liimi ja suru see nüüd toru otsas oleva serva sakkide vastu (abiks võta teleskoobi kaas või mingi sile plaat). Hoia veidi aega ja kui sa oled kindel, et liim on kuivanud, võta filtrihoidja toru otsast ära ja vaata sisse, kas kõik sakid on ikka vastu kaant.
IMG_0062-sml.JPG
serva liimimise sakid
IMG_0062-sml.JPG (74.78 KB) Vaadatud 39671 korda


Valmis toode:
IMG_0069-sml.JPG
valmis toode.
IMG_0069-sml.JPG (52.42 KB) Vaadatud 39666 korda

Pildil tundub, et kilelainetab. Tegelikult pole asi pooltki nii hull
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas KuuKulgur » 09 Juuni 2010, 12:28

Super! Kusjuures ega see lainetav kile kujutist ei kahjusta, seega selle üle pole vaja liiga palju muretseda. Iseasi muidugi, kui täitsa volt sisse kipub jääma, seda võiks küll ennetada.

Õrnuse koha pealt oskan lisada, et kile ise on mehaaniliselt üsna tugev ja venitamise peale ei purune. Oluline on aga jälgida, et kattekiht kriimustada ei saaks, sest kui see on kahjustatud, siis ei tee kile oma tööd ja liiga palju läbitulevat päiksekiirgust võib olla ohtlik. Lisaks häirivad heledamad paigad korraliku kujutise tekkimist.
KuuKulgur
 
Postitusi: 75
Liitunud: 18 August 2006, 16:33

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas mart » 12 Juuni 2010, 16:08

Filter töötab igati kenasti ja plekkide grupp (täna, kui korraks pilvi polnud) oli kenasti näha.
Kas keegi oskab soovitada filtreid (1.25"), mis sobiks kokku AstroSolar filtriga ja aitaks paremini näha, mis seal toimub. :)
Hullupööra kallid H-Alpha ja CaK filtrid jätaks mängust välja.
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas Tõnis » 13 Juuni 2010, 11:41

Kas keegi oskab soovitada filtreid (1.25"), mis sobiks kokku AstroSolar filtriga ja aitaks paremini näha, mis seal toimub. :)
Hullupööra kallid H-Alpha ja CaK filtrid jätaks mängust välja.


Too Baaderi filter nõrgendab valgust enamvähem ühtlaselt terves nähtavas lainepikkuste vahemikus. Kui sa tahad Päikese fotosfääril mingeid kontrastseid detaile uurida, ei jäägi muud üle, kui valida kitsasribafilter, mis lõikab välja mingit konkreetset spektrijoont ümbritsevate lainepikkuste vahemiku. See hirmkallis ei ole ju ka niiii hirmkallis - paar-kolmsada dollarit filtri kohta.

Üks "säästufilter" on siin kah: http://www.telescope.com/control/accessories/telescope-and-eyepiece-filters/1*25-inch-orion-hydrogen-alpha-extra-narrowband-telescope-eyepiece-filter. 7 nanomeetrit ei ole nüüd küll mingi ekstrakitsas.. ekstrakitsas on pool või 1 nanomeetrit.
NB!Filtri spetsifikatsioonides on küll üteldud, et seda filtrit ei tohi kasutada Päikese vaatlemiseks, kuid see kehtib juhu kohta, kus ainsaks filtriks ongi seesama filter. Baaderi fotograafilise või visuaalse päikesefiltriga teleskoobi ees ning tolle vesiniku alfajoone filtriga okulaari küljes ei tohiks küll mingit probleemi tekkida.

Rohkem infot ja Päikese vaatlemiseks mõteldud asju leiad: http://www.optcorp.com/category.aspx?uid=471
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas mart » 13 Juuni 2010, 18:43

Leidsin veel ühe filtri, mis võiks vist abiks olla.
Solar Continuum Filter - 1.25" [FSOL-1] http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=10022

Kas keegi on seda proovinud?
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas Tõnis » 14 Juuni 2010, 00:05

Proovi ära ja anna teada. Filtri parameetrite kohta oskan ütelda, et tema tööpõhimõte on Päikese kujutise sisuliselt monokromaatseks muutmine. Tugevate spektrijoonte (H_alpha, CaII H ja K jooned) kohale paigutatud filtrid toovad kontrastselt esile eeskätt aktiivsuspiirkonnad.
Tõnis
 
Postitusi: 426
Liitunud: 09 Veebruar 2006, 02:06
Asukoht: Tõravere / Tartu

Re: Päikesefilter peegelteleskoobile (Newtoni 150 mm, reflektor)

PostitusPostitas mart » 21 Juuni 2010, 11:09

Veel üks päris hea põhjus, miks tasub eraldada filterkilega ketas ja seda paigal hoidev filtrihoidja ehk aukudega kaas. *

:idea: Filtrihoidjat saab tähtede vaatlemisel/pildistamisel kasutada Scheiner kettana (2 avaust) või Hartmann maski/kaabuna (3 või enam avaust - http://en.wikipedia.org/wiki/Hartmann_mask), mis aitab sul pilti paremini fokuseerida (Fookusest väljas pildil on punktid/tähed/täpid topelt)... ja muidugi see, et sa säästad kokku üle 1000 krooni ;)

Muide, see toimib koos filtrikilega ka päikeseplekkide puhul väga edukalt. Eile proovisin.

* - Patent pending... irw :idea:
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist

cron