Esimese teleskoobi ostjatele!

Millist teleskoopi või binoklit osta? Mida teleskoobiga vaatlemisel silmas pidada? Millist lisavarustust/arvutiprogramme kasutada? Kuidas teleskoopi ehitada?

Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas greeny » 01 Aprill 2010, 19:55

Käisin hiljuti kaubamajas ja sain seal müüdavat teleskoopi näppida. See oli klaasi tagant välja võetud ja kokku pandud. Bresser rb-60 on selle nimi. Mõõdud on 60 mm objektiiv ja 700 fookuskaugus.
Fokusseerija oli OK ja punatäpp oli kah rahuldav. Okulaarid olid Meade modifitseeritud achromat-id seega üsna kehvad kui mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.
Kui optika kohta mul eriti midagi öelda ei ole (ei saanud päevasel ajal siseruumis ju proovida) siis seevastu statiiv... see statiiv ja see Alt-az monteering :shock:

See värises nagu haige lehm külmal kuupaistesel ööl.

Isegi mu videostatiiv mis pole mingi velbon sherpa ega veel vähem manfrotto tundus selle kõrval nagu kõikumatuse etalon.
Monteering.... ohjah. metallkaar, mille kooshoidmiseks kasutatakse plastjuppe... seal on ka keeratavad nupud mis peaks nagu aeglaselt liigutamiseks vist olema. Kui neid üritada keerata siis väriseb kogu kaadervärk nii jubedalt et mida iganes te üritasite õrnalt vaateväljas hoida on sealt ammu juba kadunud. Alumiiniumjalad mida ühendavad plastliited... oijah.

Minu tugev ja kindel soovitus on et walk away või ostke oma torud KuKu käest või siis tellige kuskilt. Teine variant on ise sellele dobsoni monteering teha aga siis kaob kogu point asjast ära. Või siis kasutada suurel teleskoobil otsijana kuid usun et need kellel juba on nii suur toru, ei vaata sellise vidina poolegi.
greeny
 
Postitusi: 36
Liitunud: 06 Veebruar 2010, 15:39

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas lemmu » 02 Aprill 2010, 10:37

See on ammu tuntud fakt, et igasugu kaubamajades ja kataloogides müüdavad "teleskoobid" on pelgalt saast!
Avoid all costs!!!
lemmu
 
Postitusi: 54
Liitunud: 08 Veebruar 2009, 22:26

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas mart » 02 Aprill 2010, 12:07

Meil on ju selline tore selts nagu Eesti Astronoomia Selts. Äkki saavad kaupmehed ja EAS antud teemal veidi koostööd teha ehk selst aitaks kaupmeestel vältida totaalse rämpsu tellimist.
Tõenäoliselt aitaks kaupmehi ja tulevasi astronoomiahuvilisi ka see, kui EAS annaks omalt poolt tootele mingi "arvamuse".
Umbes midagi sellist, et teleskoop X on sobilik selle ja teise vaatlemiskes... sildile Eesti Astronoomia Seltsi logo ja viide seltsi veebilehele vms.
Hea näide oleks Sir Patrick Moore ja The Society for Popular Astonomy kommentaarid www.opticalvision.co.uk lehel pakutavatel toodetel.

Mis te arvate sellest?
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas greeny » 02 Aprill 2010, 12:48

Mart me mõtted liiguvad samal rajal!

Midagi sellist ma seda teemat tehes lootsingi. Senikaua tuleb materdada kuni pole enam põhjust materdada. Igasugused kaubamajad ja kataloogipoed võiksid uurida mida sisse tuua kuna on ka odavat kraami mis pole nii eepiline läbikukkumine. Näiteks selle "tarretis"-teleskoobi asemel oleks võinud müügil olla näiteks skywatcher heritage vms. Või siis näiteks kombineerivad odava toru ja maamõõtjastatiivi. Geo-fenneli satiive müüb k-rauta umber 800 eegi eest. ilma monteeringuta muidugi... aga sellegipoolest on tegemist kolmjalaga mis selle raha eest on väga tugev. Võrreldes selle alumiinium-õudusega on see lausa kaljukindel.
greeny
 
Postitusi: 36
Liitunud: 06 Veebruar 2010, 15:39

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas KuuKulgur » 28 Aprill 2010, 21:55

Mnjah, kas on varianti, et sellest isendist siiski mingitki asja on võimalik saada? Nt riputada statiivile mingi raskus külge (seda tehakse ka fotostatiividega), sättida end tuulevaiksemasse kohta, tasakaalustada täpsemalt või muud sellist?

Küsimus selles, et paljudel ei ole võimalik osta 3000-6000 krooni eest korralikemal jalgadel teleskoopi, et proovida, tutvuda ja katsetada, et sobivuse korral edasi liikuda ja mittesobivuse korral sinnapaika jätta, samas mitte liiga suuri kulutusi endast järele jättes.

Teleskoopide müüjana olen pidevalt kõhkvel -- no ei ole tahtnud eriti neid odavamaid müüma hakata just seepärast, et võibolla kujuneb kogemus odava teleskoobiga tüütuks ja peletab tõsisema huvi mitmeks aastaks edasi. Olen mõnda 500-kroonist näinud ja katsunud ja kui isegi Kuud pole võimalik korralikult fookusesse saada, siis Saturni rõngastest ei tasu unistadagi. Samas kui see RB-60 on võimeline vähemalt Kuud ja planeete näitama, siis selle hinna eest esimene samm teha ehk polegi nii mõttetu?

Nüüd aga on mul 10 RB-60 isendit laos, müügihinnaga 1390 kr, mis on pea sama kui sisseostuhind. Juhtus sedasi, ilmselt enam ei tee, aga ehk saab neist kellelegi esimene samm astronoomia suunas, seega võimalikud nipid, kuidas sellele stabiilsust juurde luua, on teretulnud.

Teleskoop_BRESSER_RB60.pdf
RB-60 eestikeelne kasutusjuhend
(27.74 KB) Alla laetud 1323 korda
KuuKulgur
 
Postitusi: 75
Liitunud: 18 August 2006, 16:33

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas vtl » 29 Aprill 2010, 08:48

KuuKulgur kirjutas:Küsimus selles, et paljudel ei ole võimalik osta 3000-6000 krooni eest korralikemal jalgadel teleskoopi, et proovida, tutvuda ja katsetada, et sobivuse korral edasi liikuda ja mittesobivuse korral sinnapaika jätta, samas mitte liiga suuri kulutusi endast järele jättes.


Tegelikult oleks selle odava teleskoobiga vaja esmalt (maakeelset) juhendit, MIDA sellega vaadata saab. Vastasel korral võiks tõesti enne soovitada binoklit. Samas lapse jaoks on teleskoobil ikkagi teistsugune ja "pärisasja" feeling.
vtl
 
Postitusi: 175
Liitunud: 03 Aprill 2010, 01:16
Asukoht: Tallinn

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas greeny » 30 Aprill 2010, 19:22

No minu esimene soovitus olekski vahetada see jube kolmjalg maamõõtjastatiivi vastu. Toru ise ju kärab tegelikult.

Ma ostsin 1000 eegi eest kasutatud astromasteri ja mul on plaan vahetada selle roostavabast terasest jalad puust jalgade vastu. roosevaba toru on hea aga need plastliited :x kunagi kui võimalust on, siis ehk upgradin need raudtorude plastliited metall-liidete vastu.

Kui sa soovid neist lahti saada siis paku sellist paketti teleskoop + maamõõtjastatiiv. ehk kannatab need monteeringud panna otse maamõõtjastatiivile. alumiiniumjunnid saaks ehk fotostatiivide pähe maha lükata kui sina mingi odav kuulpea panna.

et siis pakett: bresser rb 60 ja lisavarustusena saab maamõõtjastatiivil variandi nagu sa muidu pakette teed. Nii ehk saad neist lahti ilma jama (alumiiniumkolmjalgasid) müümata.
greeny
 
Postitusi: 36
Liitunud: 06 Veebruar 2010, 15:39

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas Pontu » 15 Oktoober 2010, 21:45

Tere Plaan uut osta ja soovin teada kas see valik oleks hea http://www.astroshop.eu/skywatcher-tele ... r_1_select
Pontu
 
Postitusi: 1
Liitunud: 15 Oktoober 2010, 21:30

Re: Esimese teleskoobi ostjatele!

PostitusPostitas mart » 15 Oktoober 2010, 22:27

Esimene teleskoop? Võta lühem toru. Su eelarvess mahuks üks kena APO, näiteks 80-100mm ja <=800mm fl (Megrrez 90?) ning korralik monteering. Kui sa GoTo'd ei taha, pane nö mootorite arvelt alles jäänud papp OTA ja okulaaride alla ning ära unusta, et sul on vaja ka mingit pisikest (8x50?) otsijat (finder scope). Telrad pidi väga lahe asi olema või siis mõni korralik "red dot".
Aga ära mind kuula, ma räägin sellest mida ma endale tahaks :)
mart
 
Postitusi: 326
Liitunud: 21 Märts 2010, 12:53


Mine Teleskoobid ja tehnika

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist

cron